Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група Хизбула заяви днес, че тя няма допълнителна информация за нападението с нож срещу писателя Салман Рушди, станало вчера в щата Ню Йорк, предаде Ройтерс.

"Не знаем нищо по този въпрос, така че няма да коментираме", каза представител на Хизбула пред Ройтерс, пожелал да запази анонимност, съобщава БТА.

Срещу Рушди бе издадена фетва от предходния духовен ръководител на Иран аятолах Хомейни.

Полицията идентифицира снощи нападателя на Рушди като 24-годишния жител на Ню Джърси Хади Матар. Матар е по произход от Ливан.

Неговото семейство е дошло в САЩ от южния ливански град Ярун, заяви за Ройтерс кметът на града Али Техфе. Самият Матар е роден и израснал в САЩ, допълни кметът. Запитан дали Матар и неговите родители са членове на Хизбула или подкрепят Хизбула, Техфе заяви, че няма никаква информация по въпроса за политическите възгледи на родителите на Матар или на самия Матар, тъй като те живеят зад граница. На брифинг бе съобщено, че той е разполагал с пропуск за събитието, по време на което бе извършена атаката.

Предполага се, че нападателят е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че той няма съучастници. От местопрестъплението е иззета раница, полицията е поискала и издаване на заповеди за претърсване във връзка с нападението.

Рушди е в много тежко състояние след нападението и все още на командно дишане, след като бе нападнат от симпатизант на шиитски екстремисти.

Иранските медии не крият задоволството си от покушението. Основният ирански всекидневник, ултраконсерваторският в. "Кайхан", приветства днес вчерашната атака срещу автора на "Сатанински строфи" Салман Рушди и изрази адмирациите си към нападателя, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Рушди бе намушкан вчера в шията и тялото, докато бе на сцената по време на събитие в културен център в северозападната част на щата Ню Йорк, припомня Франс прес.

"Браво на този смел и съвестен мъж, който атакува Салман Рушди, който е един отстъпник и покварен човек", написа "Кайхан". Повечето ирански медии окачествяват Рушди като "отстъпник", както го наричат и иранските власти. "Целуваме ръцете на човека, който порази с нож шията на Божия враг", се казва още в текста на иранското издание.

Всекидневникът "Иран" пък пише, че е била поразена "шията на дявола".

Понастоящем иранските власти официално не са коментирали нападението срещу 75-годишния интелектуалец. Някои ирански представители обаче, като например преговарящият по ядрените въпроси Мохамад Маранди, изразиха мненията си във връзка с нападението.

"Няма да роня сълзи за един писател, който говори с безкрайна омраза и неприязън за мюсюлманите и исляма", написа Маранди в Туитър.

В същото време френското сатирично издание "Шарли ебдо" изрази възмущението си от нападението срещу писателя Салман Рушди, предаде Франс прес.

През 2015 г. редакцията на изданието стана мишена на терористичен акт, извършен от симпатизанти на "Ислямска държава", в който загинаха 12 души, сред които много членове на редакционния екип.

"Нищо не оправдава издаването на една фетва, на една на смъртна присъда", се казва в коментар на "Шарли ебдо". В редакционна статия Рис, който е главен редактор на изданието и един от малкото оцелели в атентата от 2015 г., разкритикува остро "посредствените религиозни лидерчета, които са кръгла нула в интелектуален план и които често пъти са невежи в културен план" и които сега атакуват свободата на мисълта и на словото, защото тези две неща са заплаха за влиянието и въздействието, което тези хора имат върху съзнанието на последователите си.

 

Нападението с нож срещу писателя бе извършено повече от 33 години след фетвата срещу него, издадена от тогавашния ирански духовен водач аятолах Хомейни. В нея писателят бе осъден на смърт. Причината бе книгата му "Сатанински строфи", която бе набедена, че осмива Корана и пророка Мохамед, отбелязва Франс прес.

Всички мюсюлмани са призвани да откликнат на фетвата и да убият писателя, а също и издателите на книгата и всички, които са запознати с нейното съдържание, за да не обижда никой ислямските светини, гласи призивът на аятолаха, датиращ от 14 февруари 1989 г. В резултат на това Рушди се укрива, ескортиран е от охранители. А само през първите шест месеца, последвали фетвата, сменя 56 жилища.