Британският автор от индийски произход получи приза в родния си град Оденсе, от принцеса Мари, съпругата на престолонаследника принц Фредерик, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Церемонията се състоя при засилени мерки за сигурност заради статута на писателя на някогашна мишена за убийство след смъртната присъда срещу него, издадена от основателя на Ислямската република в Иран, аятолах Рухола Хомейни.

Преди това легендарният разказвач на приказки бе гост в централната библиотека в Оденсе, където говори за своите мемоари "Джоузеф Антон", псевдоним, който е използван от Рушди, докато се укрива, и който е образуван от малките имена на любимите му писатели - Джоузеф Конрад и Антон Чехов.

Публикувана през 2012 г., автобиографията разказва за живота на писателя след издаването на фетвата, съдържаща смъртна присъда срещу него, през 1989 г. заради книгата му "Сатанински строфи", възприета като обидна за исляма.

"Страдах от огромен психологически стрес", разказа Рушди пред аудиторията от 150 гости.

Литературната награда "Ханс Кристиан Андерсен" се дава на различен автор веднъж на всеки две години и е придружена от парична премия в размер на половин милион датски крони (67 хиляди евро).

През 2012 г. тя бе присъдена на чилийката Исабел Алиенде. Сред носителите на наградата още са Джей Кей Роулинг и Паулу Коелю.