Самолетът изчезнал от екраните на радарите по време на втория за днес демонстрационен полет, казаха от "Сухой", предаде БТА. Връзката със самолета е прекъсната 20 минути след началото на полета.

Издирването по суша на самолета "Сухой суперджет 100" не дават резултати, издирването по въздух ще продължи и в четвъртък.

Самолетът е бил пилотиран от руснаци. На борда са били водещият инженер по изпитателните полети на "Сухой", трима представители на компанията и 36 чужденци. Сред пътниците са били и индонезийски бизнесмени и служители на руското посолство в Джакарта.

От "Сухой" заявиха, че изчезналият самолет е бил в отлично техническо състояние.
Малко преди връзката със самолета да бъде прекъсната, екипажът поискал разрешение за снижаване от височина 3000 метра до 1800 метра. В този момент обаче машината се е намирала в планински район с височина 2000 метра.

Затова и авиационните власти в Индонезия не изключват възможността руският самолет да се е разбил или да е бил отвлечен, предаде АФП. С никой от пътниците и членовете на екипажа не може да бъде установена връзка. Според индонезийски военни самолетът буквално е "паднал" от небето.

Издирването е силно затруднено заради настъпването на нощта, падналата мъгла и силен дъжд, съобщи руската агенция РИА Новости. Индонезийските власти са изпратили в района полиция, военни и машини на ВВС. На летището в Джакарта по спешност е пристигнал и посланикът на Руската Федерация в Индонезия.

Самолетът извършвал рекламна обиколка из страни от Средна и Юго-Източна Азия. Той вече е бил в Казахстан, Пакистан и Мианма. Трябвало да лети над Лаос и Виетнам.

"Сухой Суперджет 100" е стоместен самолет, разработен и произведен от компанията "Граждански самолети Сухой" с участието на италианската компания "Аления Аермаки" и "Боинг". Първият полет е изпълнен през 2008 г.
"Сухой" има 170 поръчки за този тип самолет и се надява да произведе до 1000 суперджета, главно за чужди пазари.
Русия се надяваше, че този модел, предназначен за полети на близки и средни разстояния, който е първият нов граждански самолет, разработен в Русия след рухването на Съветския съюз, ще й помогне да пробие на международните пазари, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.