От ТЕПКО обявиха също, че в района около централата са засечени опасни нива на радиация.

Японските експерти обмислят дали да покрият реакторите във Фукушима със специален материал, за да спрат изтичането на радиоактивни вещества, заяви генералният секретар в японския кабинет Юкио Едано. 

Същевременно правителството нареди незабавно да бъдат извършени спешни проверки на всички ядрени реактори в страната, за да бъде сигурно, че няма да възникнат нови аварии, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. Проверките ще бъдат извършени до края на април и включват осигуряване на аварийно захранване в случай на прекъсване на електроподаването, наличие на пожарни коли с маркучи, готови да реагират по всяко време, както и гарантирана поддръжка на охладителните системи на реакторите и басейните за отработено гориво.
Операторите трябва също така да актуализират наръчниците си за безопасна работа и да обучат служителите според новите правила.

Мерките не налагат задължително спиране
на ядрените електроцентрали, посочи пред журналисти министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда. Инсталациите, които в момента са спрени или се изграждат, няма да могат да бъдат пуснати в действие без проверки, изтъкна министърът.

Кайеда подчерта, че Япония трудно може да се справи без електроенергия от ядрени източници предвид голямото потребление и липсата на ресурси. Електроенергията от АЕЦ представлява 30 процента от производството на електричество в страната, уточни той.
В Япония има над 50 ядрени реактора, всичките разположени край морето на архипелага, който често е разтърсван от земетресения.

Междувременно в Япония пристигна главният изпълнителен директор на "Арева" (Areva) Ан Ловержон, като се присъедини към френската делегация, която трябва да помогне на ТЕПКО да се справи с аварията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Ръководителката на френския производител на ядрени реактори, която е една от най-влиятелните френски бизнес дами, пътува за Токио с трима френски експерти по въпросите за радиоактивното замърсяванe.