Президентът на Русия Владимир Путин участва днес в традиционното къпане по случай Кръщение Господне, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Не бе уточнено къде точно руският държавен глава се е гмурнал в ледени води. Пресслужбата само информира, че Путин е бил в Подмосковието.

По-рано говорителят на Путин, Дмитрий Песков, каза, че както прави години наред, и днес на Кръщение Путин ще се потопи в ледените води.

Традицията хората да влизат в дупката, направена в леда, символизира кръщението на Исус Христос в река Йордан. Къпанията в ледени води, които в Русия се правят от 18 до 19 януари, не са църковен обред, а народен обичай.

Всички снимки вижте тук >>

Руската православна църква гледа благосклонно на тази традиция, ако човек се отнася с благоговение към потапянето в ледените води и здравето му позволява това, посочва ТАСС.

Според Министерството на вътрешните работи около 2,4 милиона души са участвали в събитията, посветени на честването на Богоявление в нощта на 19 януари 2019 година.

Снимка: Сайтът на президента РФ

Православни руснаци се къпят в ледената вода на Богоявление в Москва

Снимка: АР/БТА

По време на празненствата на православното Богоявление в Москва

Снимка: АР/БТА

Руските православни вярващи се къпят в ледената вода на Богоявление в манастира Йосиф-Волоколамск, извън Волоколамск, на 130 км западно от Москва, Русия

Снимка: АР/БТА