20 души са арестувани днес във френската столица при десетата вълна на протести на движението "жълти жилетки", съобщи телевизионният канал Бе Еф Ем.

В седми район на Париж избухнаха сблъсъци между протестиращите и силите на реда, които използват водни оръдия и сълзотворен газ.

Протестиращи в Париж

Снимка: АР/БТА

По-рано телевизионният канал Бе Еф Ем съобщи, че поне 12 демонстрантите са били задържани, защото у тях са били открити забранени предмети, които биха могли да се използват като оръжие. Въпреки арестите днес служителите на реда посочват, че атмосферата на протестите може да се определи като спокойна.

Протестиращи в Париж

Снимка: АР/БТА

"Жълтите жилетки", които организират народни протести от над два месеца във Франция, вече за десета поредна събота излязоха по улиците на много френски градове на фона на опасенията от нови прояви на насилие въпреки обявения от президента Емануел Макрон "голям дебат", който не успява да успокои гнева на протестиращитете, предаде АФП.

"Макрон подай оставка!", скандираха хора от шествие, в което се бяха включили близо 1000 души, преминало през центъра на Париж.

"Големият дебат е измама", можеше да се прочете на плаката, който носеха демонстрантите от първата редица.

"Това е прах в очите, ръководителите се страхуват най-вече да не изгубят златните си места", каза пред АФП Бернар Саидани, който е на 66 години.

Броят на демонстрантите днес ще бъде показателен за ефективността на "големия национален дебат", обявен от Макрон с цел да разреши социалната криза, която е най-тежката от избирането му през 2017 година, отбелязва АФП.

Протестиращи в Париж носят бели ръзи

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки от протестите >>

Общо 27 000 французи днес са излезли на улиците, сочат първите официални данни за броя на участниците в демонстрациите на движението "жълти жилетки", публикувани от Министерството на вътрешните работи на Франция.

В Париж протестиращите са били 7000. Отбелязва се, че миналия уикенд в протестното движение в страната са се включили 32 000 души като 8000 от тях са демонстрирали в столицата.