Русия задължително ще отговори на новите антируски санкции, наложени от ЕС срещу руски граждани заради инцидента в Керченския пролив. Това се посочва в публикувано днес комюнике на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

В средата на миналия месец ЕС реши да наложи санкции на осем руснаци заради инцидентите в Азовско море през ноември. На санкционираните се забранява да влизат на територията на Европейския съюз, а евентуалните им авоари под негова юрисдикция ще бъдат замразени.

"Мотивът за включването на наши сънародници в незаконните санкционни списъци на ЕС поразява с лицемерието си и цинизма. По същество става дума за сътрудници на граничната служба на Федералната служба за сигурност на Руската федерация, които мъжествено изпълняват своя дълг за защита на държавната граница на нашата страна.

"Вината" на нашите граничари е в това, че със своите решителни действия те са се противопоставили на грубата провокация в района на Керченския пролив, организирана от киевските власти на 25 ноември 2018 година. Руската страна няма да остави без отговор враждебната акция на ЕС", се посочва в комюникето на руското външно министерство.