Лидерите на ЕС удължиха днес наказателните икономически санкции над Русия заради конфликта в Украйна с още 6 месеца, предаде агенция "Франс прес", цитирана от БНР.

"Санкциите над Русия бяха удължени единодушно с още 6 месеца заради липсата на прилагане на Минските споразумения", заяви говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Наказателните мерки са срещу цели сектори от руската икономика, включително петролния бизнес.

По-рано днес бе съобщено, че ЕС удължава до 23 юни 2020 г. действието на санкциите, въведени в отговор на незаконното присъединяване на Крим и Севастопол от Русия.

Мерките се прилагат спрямо граждани от ЕС и дружества, установени в ЕС. Те са ограничени до територията на Крим и Севастопол. Санкциите включват забрана за внос в ЕС на стоки с произход от Крим или Севастопол; инвестиране в Крим или Севастопол, което означава, че нито европейците, нито дружествата, установени в ЕС, могат да купуват недвижими имоти или дружества в Крим, да финансират кримски дружества или да предоставят съответните услуги; туристически услуги в Крим или Севастопол, особено европейски туристически кораби не могат да акостират в пристанища на Кримския полуостров, освен в извънредни случаи; износ на някои стоки и технологии за кримски дружества или за използване в Крим в областта на превозите, далекосъобщенията и енергетиката, и свързани с търсенето, проучването и добива на петрол, газ и минерални ресурси.

По силата на ограниченията не трябва да се предоставят техническа помощ, брокерски, строителни или инженерни услуги, свързани с инфраструктурата в тези области, се посочва в съобщението на Съвета на ЕС. От март 2014 г. насам ЕС постепенно налага ограничителни мерки срещу Русия в отговор на умишлената дестабилизация на Украйна, включително и санкциите, подновени днес.