Руският президент Владимир Путин използва специално произведен брониран влак за официалните си пътувания, а до резиденциите му е прокарана секретна железопътна мрежа, включително гари, твърди разследващата медия "Проект", цитирана от руската редакция на радио "Свободна Европа" и БТА.

Според статията една такава тайна гара и няколко жп линии са построени на територията на националния парк "Валдай" в северозападната Новгородска област, в близост до намиращата се там президентска резиденция.

Друга разследваща медия - "Досие", твърди, че Путин е започнал да използва влакове вместо самолети, за да избегне възможно проследяване на полетите си. Много по-трудно било да се проследяват влакове.

Гарата била открита от кореспонденти на "Проект" през есента на миналата година. Тя разполага с хеликоптерна площадка и до нея водят линии, изградени през 2019 г., твърди разследващата медия.

На сателитни снимки, включени в материала, е показана предполагаема гара, построена през 2015 г. в Ново Огарьово, Московска област, на около 400 метра от резиденцията на Путин. Според статията, тази гара е била скрита зад висока ограда, върху която през 10 метра са поставени охранителни камери.

"Проект" пише, че през 2017 г. до резиденцията на руския президент "Бочаров ручей" в черноморския курорт Сочи се е появил перон и нова жп линия, която също е била скрита с ограда от жп линиите, по които върви градската железница.

"Досие" публикува вчера статия, в която също се твърди, че Путин предпочита да пътува с влак, който е бил специално произведен за него през 2015 г. Този влак е брониран, а руският президент е започнал да го използва през втората половина на 2021 г., когато страната му се е подготвяла да нахлуе в Украйна, пише в материала.

Според "Досие" "разписанието на влаковете се коригира според плановете на Путин, за да може влакът му да се движи с максимална скорост, без спирания".

Също вчера новинарският сайт СОТА обяви, че разполага с информация за обновяване на изоставена гара в Москва, която да бъде използвана за нуждите на президента и други високопоставени представители на руските власти.

В материала пише, че гарата е била възстановена броени седмици преди Русия да започне пълномащабната си инвазия в Украйна в края на февруари миналата година.