Руският президент Владимир Путин се опита да оправдае оттеглянето на Русия от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), като заяви, че той е все по-предубеден политически, предаде ДПА.

Според информационната агенция Интерфакс на годишната среща на руските съдии Путин е заявил, че "отделни решения на съда (ЕСПЧ) имат открито политически характер." Според него напоследък това е придобило "недопустим характер". "Предразсъдъците и пристрастията, колкото и да са оправдани, във всеки случай са абсолютно неприемливи за съдебната система", каза президентът, цитиран и в информация на БТА.

Миналата година Русия беше изключена от Съвета на Европа заради войната, която води срещу Украйна. В резултат на това най-голямата по площ държава в света вече не е член на Европейската конвенция за правата на човека, за чието спазване следи съдът.

Въпреки това в съда все още се разглеждат няколко хиляди дела срещу Москва, като тя вече обяви, че няма да се съобрази с решенията. В миналото съдът осъди Русия да плати обезщетение по редица дела за незачитане на човешките и гражданските права.

Москва беше особено раздразнена от решенията за руския петролен гигант "Юкос" и дисидента Алексей Навални, на които съдът в Страсбург даде обезщетения. И в двата случая ЕСПЧ установи политически мотивирано решение от страна на руските съдилища.

Путин заяви, че оттеглянето на Русия от Европейския съд по правата на човека няма да доведе до влошаване на правното положение на руските граждани. От друга страна, критици се оплакват от значително затягане на репресивните закони след нахлуването в Украйна преди около година. Най-вече противопоставящите се на войната понасяха наказания, които често бяха сурови.