Кремъл планира да организира митинг-концерт на стадион "Лужники" с участието на президента на Русия Владимир Путин в навечерието на годишнината от нахлуването в Украйна.

Митинг-концертът, който ще бъде "продължение" на посланието към на руския президент към Федералното събрание, може да се проведе в "Лужники". Самото годишно послание, което Путин е длъжен да отправя по конституция, но не го направи миналата година, се очаква на 20 или 21 февруари.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в момента "няма какво да каже" за събитието в "Лужники".

За последен път митинг-концерт с участието на Путин се провежда в Лужники на 18 март 2022 г. - годишнината от анексирането на Крим. По официални данни на полицията събитието е привлякло повече от 200 000 души. На концерта свириха Григорий Лепс, Тимати, Николай Расторгуев, група Любе, Полина Гагарина и др.

На работниците и студентите от публичния сектор в Москва вече се разпращат покани за концерта. Бюджетните служители и студентите (поне в Московския политехнически университет) са помолени (засега) да дойдат на събитието и, ако е възможно, да вземат със себе си роднини и приятели.

По-рано редица руски медии съобщиха, че този концерт и обръщение към руснаците ще бъдат важни за президента, защото, условно, на 22 февруари той ще направи обръщение към Федералното събрание, на 23-ти е празник (Ден на защитника на отечеството", а на 24-ти е годишнината от началото на "спецоперацията".

Междувременно френският президент Еманюел Макрон не изключи, че може да отнеме ордена на Почетния легион, връчен от предшественика му Жак Ширак на руския лидер Владимир Путин през 2006 г., и обясни, че иска да избере "подходящия момент, за да го стори", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В сряда държавният глава на Франция връчи на украинския президент Володимир Зеленски, посетил Париж, Големия кръст на Почетния легион - най-високото отличие, с което френски президент може да удостои свой колега.

В отговор на журналистически въпроси тази нощ след европейската среща на върха в Брюксел той обясни, че наградата е знак на "справедливост и признателност" към украинския президент от страна на Франция.

Обаче неофициалната церемония по връчване на отличието на Зеленски, видеозапис от която бе качен от Макрон в Туитър, съживи настояванията Франция да отнеме тази награда от Владимир Путин.

След като Ширак награди Путин с Големия кръст на легиона през 2006 г., това веднага предизвика полемика. Организацията "Репортери без граници" например сезира правосъдието, за да бъде лишен Путин от това отличие, но напразно.

След като спомена, че "въпросът е символичен, но важен", президентът Макрон каза: "Не си поставям никакви забрани (. . .), но днес все още не съм взел решение". Той добави, че подобни решения "винаги са пълни със смисъл и според мен трябва да се прецени подходящият момент кога да бъдат взети", добави той.