"Русия не започна военните действия в Украйна, а се опитва да ги прекрати", заяви днес президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Искам да кажа това отново: ние не започнахме никакви военни действия, ние се опитваме да ги прекратим. Тези военни действия бяха започнати от националистите в Украйна и тези, които ги подкрепиха през 2014 г., когато беше извършен държавният преврат", каза Путин на среща с представители на руския авиационен сектор.

"Всичко започна така, след което последваха събитията в Крим и Донбас", отбеляза той, визирайки анексията на южния украински полуостров от Русия и избухването на конфликта с проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област в Източна Украйна.

Путин посочи, че Киев от осем години води война, за да изтреби хората, които живеят в Донбас и се чувстват кръвно свързани с Русия, руската култура и език. "Още колко дълго можеше да се търпи това?", попита той.

Путин изрази задоволство, че руската икономика е устояла на сътресенията, предизвикани от наложените от Запада санкции, и припомни прогнозите, че тя дори ще регистрира тази година растеж, пише БТА.

"Отделни сектори у нас се сблъскаха с трудности - да, това беше неизбежно", призна руският президент. В същото време той увери, че ефективността, с която Русия се е противопоставила на създадените за нея заплахи в икономическата сфера, е била неочаквана за "страните от колективния Запад".