Стотици руски дипломати, прогонени заради скандала с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, може да се върнат само след пълно извинение от страна на Лондон, заяви руският посланик в Берлин Сергей Нечаев, цитиран от ДПА.

Великобритания и европейски страни обвиниха Кремъл за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му през март. Бившият двоен агент излезе от болница неотдавна след лечение за отравяне с нервнопаралитично вещество.

"Великобритания трябва да признае, че "това беше голяма грешка, или голяма лъжа" и да покаже, че съжалява", подчерта Нечаев.

25 страни и НАТО прогониха около 140 руски дипломати, след като Лондон обвини Русия и дори самия руски президент Владимир Путин за отравянето на Скрипал, довело до голяма операция по почистването в град Солсбъри. В отговор Русия прогони същия брой чуждестранни дипломати, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Преди два дни руският президент Владимир Путин подчерта необходимостта от провеждането на всестранно съвместно разследване на инцидента с отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри. Той напомни, че Лондон обвинява Русия в отравянето с отровно бойно вещество, но ако такова вещество е било използвано, то жертвите умират на място и почти незабавно.

А Скрипал и дъщеря му Юлия са живи и бяха изписани от болница. Неотдавна по телевизията бе излъчено интервю на Юлия Скрипал и тя изглеждаше напълно прилично, жива и здрава", подчерта Путин.

Съветът НАТО-Русия ще заседава в четвъртък на равнище посланици в Брюксел, съобщи междувременно генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред германското списание "Шпигел".

Това ще е първата среща на съвета през 2018 г., през която Русия и Западът влязоха в сблъсък заради войната в Сирия и отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания. Тази седмица НАТО поиска от Русия да поеме отговорността за свалянето през 2014 г. на пътнически самолет над Източна Украйна, при което загинаха 298 души.

Столтенберг каза в интервю за "Шпигел", че диалогът може да помогне за намаляване на търканията между НАТО и Русия и да понижи риска от непреднамерен военен сблъсък.

Съветът НАТО-Русия бе създаден през 2002 г. и преустановен от алианса през юни 2014 г., когато отношенията между двете страни достигнаха най-ниското си ниво след Студената война заради руската анексия на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна. Диалогът бе подновен през април 2016 година. Последната среща бе през октомври миналата година.