Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че решението за присъединяването на Аржентина и Иран към БРИКС ще бъде взето с консенсус. "Разбира се, и Аржентина, и Иран са достойни и уважавани кандидати, както и редица други страни, които също се споменават в дискусиите", каза министърът, цитиран от ТАСС.

"Но решението ще бъде взето с консенсус", каза Лавров.

Той заяви, че е важно, че подготвителният процес е започнал и че основният критерий ще бъде преди всичко да се осигури "по-нататъшна ефективност и увеличаване на практическото въздействие" на дейностите на структурата.

Освен това Лавров заяви, че колкото повече се напомпва Украйна с оръжие, толкова по-дълго ще продължи конфликтът. Страните от НАТО отдавна са обявили Русия за враг, много преди предстоящата среща на върха. Определянето на Русия като заплаха за НАТО няма да донесе нищо ново на алианса и САЩ, каза Лавров и допълни, че засилването на НАТО по източния фланг е продължение на неприемливата линия за приближаване на алианса до границите на Русия. Какво мисли Зеленски, няма значение - той не е този, който взема решенията. Русия не се интересува от това дали украинският президент ще присъства на срещата на върха на Г-20, каза още руският външен министър.

Струва си да се отбележи, че на завършилата днес среща на Г-7 в Германия бяха поканени и представители на Аржентина и Индия.

Аржентина и Иран са подали молби за приемане в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, РЮА). Това съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Докато в Белия дом мислеха, какво още да изключат, забранят или развалят по света, Аржентина и Иран подадоха молби за приемане в БРИКС", написа говорителката.

По-рано говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде съобщи, че Техеран е подал молба за приемане в БРИКС.

Миналата седмица президентът на Аржентина Алберто Фернандес на заседание на формата "БРИКС плюс" изрази стремежа на страната си да бъде приета за пълноправен член на организацията.

Преди това руският президент Владимир Путин заяви, че страните от БРИКС трябва да ръководят процеса на установяване на многополярни междудържавни отношения. Путин каза, че сложността на предизвикателствата и заплахите, пред които е изправена международната общност, изисква търсене на колективни отговори.

Посочвайки, че проблеми като тероризма, престъпното използване на нови технологии, организираната престъпност, изменението на климата и разпространението на опасни инфекции могат да бъдат решени заедно, Путин каза: "Разбира се, само на основата на честно и взаимноизгодно сътрудничество, е възможно да се намерят изходи от кризисната ситуация, която се е развила в световната икономика поради лошо проектирани и егоистични действия на държавите, подчерта руският президент.