Руският президент Владимир Путин нарече съдилищата "Олимп на правната система" и подчерта, че съдиите трябва да са на висотата на своя статут, цитиран от ТАСС и БТА.

В изказване на 10-ия Общоруски конгрес на съдиите Путин посочи, че всички отношения между гражданите, между тях и държавата и между участниците в икономическата дейност "в крайна сметка се регулират от законодателството, от правните норми". "Прилагането на тези норми, последната дума по прилагането им е в ръцете на съдилищата, които се намират на самия връх на правната система, на Олимп на тази правна система", отбеляза той.

"Като цяло и в крайна сметка това зависи от конкретни хора, от вас и вашите колеги зависи как се прилага законът, и в крайна сметка как това се отразява върху всички сфери от живота на държавата и на всеки отделен човек. Много ви моля да отговаряте на този толкова висок статут", каза руският президент в своето обръщение към участниците в събитието.

Путин посочи, че едновременно с провеждането на конгреса се отбелязва 100-годишнината от създаването на Върховния съд на Русия. "Съдебната система постоянно се развива. Това го изисква самият живот, неговите стремителни промени, ключови събития". Върховният съд неизменно отговаря на новите предизвикателства на времето и изискванията на нашето общество", подчерта руският държавен глава.

Путин открои още една важна стъпка в развитието на съдебната система - обновяването на законодателството за статута и организационното осигуряване на арбитражните съдии. Той поясни, че става дума за унификация на правния статут на съдиите от федералните съдилища и тези от арбитражните съдилища, и за закрепването на принципа за несменяемост на арбитражните съдии.

Руските съдилища могат да намерят решение на възникващите въпроси в рамките на националната съдебна система, а Русия не се нуждае от създаване на вътрешен аналог на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), каза в доклада си на конгреса председателят на Конституционния съд на Русия Валерий Зоркин.

След изказването си на конгреса Путин ще проведе среща с председателя на Върховния съд на Русия Вячеслав Лебедев, съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че конгресът "не е тържествено, а работно събитие".

Междувременно главният редактор на "Раша Тудей" (RT) Маргарита Симонян призова за съдебно преследване на руснаци, които са избягали от страната и са критикували политиката на Кремъл, по член за държавна измяна. Тя заяви това в предаването "Вечер с Владимир Соловьов". В същото време експерти от Съвета за сигурност на Русия заявиха, че е необходимо да се засили противопоставянето на западната намеса в делата на Москва.

"По принцип тези хора трябва да бъдат съдени по член "държавна измяна", който присъства в Наказателния кодекс... И все още не мога да разбера защо не са били преследвани по този член, когато всички са знаели, че ежедневно са се занимавали точно с това, което е същността на този член. Там на руски език е казано, че ако събираш информация по поръчка или срещу пари, или по какъвто и да е друг начин допринасяш за това чужда държава, която е враждебна на твоята страна, да се бори срещу твоята страна по някакъв начин - информационно, по какъвто и да е друг начин - това е държавна измяна", каза Симонян.