Това, което се случва в Украйна, несъмнено е трагедия и сега трябва да търсим начини да я спрем възможно най-бързо. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на онлайн срещата на Г-20, с която досегашният домакин Индия закри председателството си.

"Някои колеги вече казаха в изказванията си, че са шокирани от "продължаващата агресия на Русия в Украйна". Да, разбира се, военните действия винаги са трагедия. Конкретни хора, конкретни семейства и страната като цяло. И, разбира се, трябва да помислим как да спрем тази трагедия", каза руският президент, цитиран от ТАСС.

Путин обаче посочи, че Украйна, а не Русия, отказа да преговаря и затвори пътя за такъв диалог. Докато Москва винаги е била готова за него, отбеляза той.

Руският лидер каза, че инвазията е била необходима, за да се преодолее това, което той нарече "държавен преврат".

Той също така заяви, че превратът в Украйна и израелската бомбардировка на Газа "не е шок", с което искаше да внуши, че Западът исторически подкрепя държави, които убиват цивилни.

В коментарите си на заседанието на Г-20, Путин заяви също, че голям дял от глобалната икономическа дейност се насочва към Азия и Африка и призова за по-голяма роля на развиващите се страни в Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Русия е изпратила първия кораб с безплатно зърно за Африка, съобщи още Путин, цитиран от Ройтерс.

Москва се оттегли през юли от зърнената сделка под егидата на ООН, която позволяваше безплатно преминаване на украинско зърно през Черно море. Русия обаче се ангажира оттогава да подпомага развиващите се страни, които разчитат на износа на зърно от Русия и Украйна.

Участието на Путин в срещата на Г-20 е първото по рода си от доста време насам, защото събра на едно място Путин и западните лидери, въпреки че по време на 17-минутната му реч се оказа, че само няколко държави са настроили стрийминга си, за да го чуят - Испания, Сингапур, Бангладеш, Индонезия, Южна Корея и домакините от Индия. Китай е бил представен от премиера си, а САЩ са отказали да присъстват.

Ден преди това Путин участва и в извънредната онлайн среща на БРИКС, свикана по повод израелско-палестинския конфликт. Там той  призова страните от групата да участват в търсенето на мирно решение, предаде Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин ще участва утре в срещата на върха на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Минск. Той няма планирани отделни двустранни срещи с лидерите на блока, но комуникацията с тях в кулоарите на срещата ще бъде задължителна, съобщи днес прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. 

В сряда в столицата на Беларус се проведе заседание на Съвета на външните министри, Съвета на министрите на отбраната и Комитета на секретарите на съветите за сигурност на страните-членки на ОДКБ. По-рано същия ден Путин каза, че е свършена много работа за формирането на единна система за противовъздушна отбрана на страните от ОДКБ. По думите му по време на посещението му в Москва с президента на Таджикистан Емомали Рахмон са били обсъдени въпроси за осигуряване на общата сигурност.

Организацията на Договора за колективна сигурност е военно-политически съюз, създаден от страните от ОНД за стабилизиране на ситуацията в страните партньори в случай на извънредна ситуация. ОДКБ се състои от шест държави: Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Армения и Таджикистан. До 1999 г. в споразумението участваха още Грузия, Узбекистан и Азербайджан, но те не разшириха партньорството.