Руският президент Владимир Путин похвали президента на САЩ Доналд Тръмп за неговата "историческа крачка" да започне преки преговори със Северна Корея за нейната ядрена програма, предадоха ТАСС и Ройтерс, на които се позова БТА.

"Много десетилетия американските президенти пренебрегваха КНДР и я възприемаха като парий. Господин Тръмп успя да направи историческата крачка, да преодолее неразбирането и отчуждението, да се срещна с Ким Чен-ун и да започне преговорен процес", каза днес Путин в реч пред участниците в пленарното заседание на дискусионния клуб "Валдай" в Сочи.

По думите му световният ред ще се трансформира, но ще бъде запазен, въпреки че има опасност от негативно развитие на събитията. Той призна, че е възможен сценарият "изобщо да няма световен ред", но предупреди, че това "съдържа в себе си много заплахи".

Путин подчерта, че през последните 20 години Русия е придобила "уникален опит", който е позволил тя да заеме водещо място в света и "изцяло да изпълнява задълженията на един от гарантите за съществуващия световен ред". Според него благодарение на "мъжеството, патриотизма и трудолюбието на народите на Русия" е бил избегнат разпад на държавата и гражданска война през 90-те години.

Президентът констатира, че интересите на държавите в света не винаги съвпадат. По думите му те трябва да действат съвместно, като надмогват "стереотипите и геополитическите шаблони".

Владимир Путин съобщи, че Русия и Китай са се договорили да активизират сътрудничеството си в т.нар. Евразийски икономически съюз и китайската инициатива "Един пояс, един път".

Как вижда Путин отношенията със САЩ...

Москва желае да запази работни отношения със САЩ, въпреки че вниманието на президента Доналд Тръмп се е изместило към неговите вътрешнополитически проблеми, заяви по време на форума Владимир Путин.

По думите му трябва да бъде отчетено какво се случва в американската вътрешна политика, но е "невъзможно да спре работата с такава световна сила като Съединените щати". В отговор на въпрос Путин подчерта, че възнамерява да върши това, "доколкото те (американската страна) правят същото". "Цялата тази вътрешнополитическа борба придоби крайни форми. Струва ми се, че това никога не е било в историята на Съединените щати", констатира руският президент.

... и с Украйна

Путин каза, че украинският президент Володимир Зеленски трябва да приключи мирния процес в Източна Украйна, за да се докаже като силен политик. "Хората чакат този въпрос да бъде решен и ако той (Зеленски) събере достатъчно политическа смелост и сила да го приключи, мисля, че той ще се докаже като честен политик, силен и способен да приложи решенията, които взехме", каза Путин, имайки предвид Минските мирни споразумения.

Владимир Путин предложи да бъде създадена организация за сигурността в Персийския залив с участието на Русия, САЩ, страни от ЕС и други държави. В отговор на въпрос дали Русия може да намали напрежението между Саудитска Арабия и Иран Путин каза, че неговата страна не може да го направи. "Това могат да направят сами единствено нашите приятели както в Саудитска Арабия, така и в Иран".

Путин съобщи, че Русия помага на Китай да изгради система за предупреждение срещу ракетни нападения, с каквито в момента разполагат само Русия и САЩ. Според руския президент опитите да бъде възпрян Китай са "по дефиниция невъзможни", а и те са деструктивни и вредни за онези, които ги правят.

Владимир Путин каза също в отговор на въпрос, че Русия е по принцип против създаване на нови военни блокове в света и в частност в Тихия и Индийския океан.