Кремъл заяви днес, че Вашингтон ще се нуждае от руско съгласие, за да публикува протоколи от телефонните разговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Конгресът е решен да получи достъп до записите на разговорите на Тръмп с Путин и с други световни лидери, каза вчера председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, като се позова на опасения, че президентът републиканец може би е застрашил националната сигурност на САЩ.

Запитан относно тези изявления, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери в Москва,че Русия е готова да обсъди въпроса, ако в Москва се получи сигнал от Вашингтон, но добави, че подобно разсекретяване не е нормална дипломатическа практика. "Обнародването (на тези записи), разбира се, е донякъде възможно само по взаимно съгласие между страните. Това е установена дипломатическа практика", посочи Песков.

"Ако трябва да бъда по-конкретен, може би, обичайната дипломатическа практика не предвижда тяхното обнародване. Ако се получат някои сигнали от американците, тогава ние ще ги обсъдим", отбеляза той.