Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) публикува резултатите от разследването на експлозията на Кримския мост, в което продължава да присъства "българската следа". За "мозък" на операцията е обявен ръководителят на Службата за военно разузнаване на Украйна (СВР) Кирил Буданов.

Идентифицирани са и дванадесет участници в атентата, осем от които са задържани.

Руските специални служби твърдят, че бомбата е изпратена в началото на август от Украйна за България. Бомбата е замаскирана в ролки от строително полиетиленово фолио върху 22 палета с общо тегло 22,77 тона и е изпратена от пристанище Одеса до Русе в България в началото на август по договор № 02/08/2022 между "Транслогистик УА" ООД (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе), а оттам по море до грузинското пристанище Поти.

"В организирането на превоза на товара от България до пристанище Поти (Грузия) и след това до Армения са участвали Украинските граждани Михаил Владимирович Цюркало, роден през 1975 г., Денис Олегович Ковач, роден през 1979 г., Роман Иванович Соломко, роден през 1971 г., грузинският гражданин Сандро Иносаридзе, брокер на име "Леван", и арменският гражданин Артур Терчанян, роден през 1985 г., ", се казва в доклада.

От 29 септември до 3 октомври в Ереван на терминала "Трансалянс" товарът е оформен съгласно правилата на Евразийското икономическо пространство, документите са подменени, след което изпращач вече е " ГУ АР ДЖИ ГРУП" ООД (Армения, Алаверди), а получател - "Лидер" ООД (Москва).

След това камионът се връща в Грузия и оттам влиза в Русия през КПП "Верхний Ларс".

В склад близо до Армавир бомбата е разтоварена и са издадени нови документи, като получател става фиктивна компания в Крим. Това става на 7 октомври "със съдействието на Р. Соломко, гражданина на Украйна Владимир Василиевич Злоб, роден през 1987 г., и още петима идентифицирани руски граждани.

Същия ден палетите са натоварени в камиона на вече известния Махир Юсубов, "който заминава за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., докато пътува по Кримския мост, е извършено взривяване".

"Контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната схема на превоза се осъществяват от служител на Службата за държавна сигурност на Украйна, който се представя като "Иван Иванович", използващ за координация както виртуален анонимен номер, закупен в интернет и регистриран на името на украинския гражданин Сергей Владимирович Андрейченко, жител на Кременчуг, роден през 1988 г.", - твърдят от ФСБ.

Тъй като версията на ФСБ е, че това се е случило през август, товарът на кораба е могъл да бъде прехвърлен само като част от сделката износ на украинско за зърно.

Това би дало повод на Кремъл да повдигне въпроса за прекратяването му (независимо дали версията на ФСБ е отговаря на истината или не).

Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна реагира на обвиненията на Руската федерация, че е организирало експлозия на Кримския мост.

"Цялата дейност на ФСБ и на Следствения комитет е пълна глупост. Това са фалшиви структури, обслужващи режима на Путин, така че определено няма да коментираме поредните им твърдения. Изненадан съм, че в района на Кримския мост все още не е намерена никаква визитна картичка", заяви пред украинското издание "Суспилне" говорителят на пресслужбата на ГУР Андрей Юсов.