Руският президент Владимир Путин обяви удължаване до края на месеца на неработните дни в Руската федерация заради епидемията от коронавирус, предаде ТАСС.

"Пикът на епидемията в света все още не е преминал, включително и у нас. Във връзка с това реших да удължа режима за неработни дни до края на месеца, тоест до 30 април включително", заяви държавният глава в обръщение към нацията.

Путин специално отбеляза, че неработните дни ще преминат "със запазването на заплатите на служителите".

На 25 март, също в обръщение към нацията, руският президент обяви за неработни дните от 30 март до 5 април.

3548 са официално регистрираните вирусоносители в Русия към 17.30 часа б.вр. на 2 април по данни на Университета "Джон Хопкинс". От тях починалите са 30, а излекуваните 235. 

Говорейки за развитието на ситуацията, Путин повдигна въпроса за по-нататъшни действия на властите. "Като ги приемаме, трябва да разберем, че заплахата остава", подчерта президентът.

ТАСС отбелязва, че веднага след 30 април тази година започват пет почивни дни и празници (1-5 май) по случай фестивала на пролетта и деня на труда.

В същото време Путин не изключи възможността за намаляване на неработния период, ако ситуацията с коронавируса се промени към по-добро.

"Като вземем предвид развитието на ситуацията, ние ще вземем допълнителни решения. И ако ситуацията позволява, ще коригираме обявения период на принудителни неработни дни в посока намаляване," каза руският президент в обръщението си към гражданите на страната.

Путин изтъкна, че когато предприема допълнителни мерки за борба с разпространението на болестта, "водещият, безусловен критерий е сигурността, здравето и безопасността на руските граждани".

Руския лидер отбеляза, че "днес е изключително важно да се осигури взаимодействие между различните нива на управление: федерално, регионално, общинско". Във връзка с това Путин каза, че е възложил на своите пълномощници във федералните райони да координират тясно работата на регионите.

"Цялата информация трябва да постъпи в координационния съвет към правителството за борба с коронавируса, да бъде обработена там, анализирана и взета предвид при вземане на решения. И разбира се, действията на регионалните власти трябва да бъдат координирани със санитарните и епидемиологичните служби", каза президентът.