Руският президент Владимир Путин ще ръководи днес заседание на правителството чрез видеоконферентна връзка, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Вчера бе съобщено, че лекарят с когото президентът се е срещнал миналата седмица, е диагностициран като носител на коронавируса. Главният лекар на московска болница със заразени пациенти, който се е ръкувал при срещата си с Путин, сега е в изолация.

Песков увери, че президентът е в добро здраве, но предпочита да се държи на разстояние от други хора и да работи дистанционно. "Слава Богу, има такива технически и технологични възможности", добави говорителят и припомни, че миналата седмица Путин е участвал дистанционно в срещата на Г-20. По думите на Песков "обикновено президентът изобщо не предприема показни мерки, а предприема действени мерки".

В днешното видеоконферентна заседание на правителството Путин ще се включи от резиденцията си в Ново Огорьово, Московска област, а министрите - от работните си места. В дневния ред са проблеми в селското стопанство и други текущи въпроси, каза Дмитрий Песков. Той добави, че през деня президентът ще проведе още едно закрито заседание с видеоконферентна връзка и вероятно един телефонен разговор с чужбина.

Путин изпрати хуманитарна помощ на САЩ

Русия изпрати днес самолет с хуманитарни помощи в САЩ, където коронавирусната пандемия е взела вече над 4000 жертви, съобщи предаде Франс прес.

За САЩ излетя Ан-124 на руските Въздушнокосмически сили, натоварен с предпазни маски и медицинско оборудване, съобщи министерството на отбраната в Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че тази помощ е била спомената вчера в разговор по телефона между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп.

Днес, когато ситуацията засяга всички без изключение и се превръща в глобална, стават безалтернативни действията в дух на партньорство и взаимопомощ, заяви Песков пред руски агенции.

Вчера той посочи, че с предложението си Путин е изхождал от съображението, че когато американските производители на медицинско оборудване и материали "наберат скорост", те ще могат при необходимост да върнат жеста на Русия. Песков отбеляза, че сега по този начин функционират отношенията между Москва и Пекин.

Миналата седмица Русия изпрати самолети с експерти медици, оборудване за лаборатории и мобилни системи за дезинфекция в Италия, където болестта Ковид-19 е взела над 12 400 жертви, припомня АФП.

До момента САЩ са обявили официално за близо 186 000 заразени и 4076 починали.

Москва представи приложение за проследяване

Властите в Москва представиха днес приложение за смартфон, създадено за да проследява хората, на които е наредено да си стоят вкъщи заради коронавируса. В същото време Русия разшири обхвата на карантината на територията на страната.

Броят на заразените с коронавирус в страната нарасна днес до 2777 души, което е увеличение с 440 души за един ден, а 24 души са починали, съобщиха властите.

Москва, епицентърът на епидемията в Русия, обяви частична карантина в неделя. На жителите на руската столица бе казано, че могат да напускат домовете си само за да си купят храна или лекарства наблизо, да получат спешна медицинска помощ, да разходят кучетата или да изхвърлят боклука.

Говорителят на московското кметство Едуард Лисенко заяви,че властите са разработили приложение за смартфон за гражданите, които са се заразили. Те трябва да свалят приложението, което ще позволи да бъдат проследявани дали напускат домовете си.

Приложението все още се тества, каза Лисенко пред радио "Ехото на Москва".

Москва се подготвя да въведе система със специфичен матричен баркод, при която всеки жител на града, който се регистрира онлайн, ще получи уникален код, който може да покаже на полицаите, ако го спрат, когато отива до магазина или аптеката, добави Лисенко.

Осем южни региона в Русия наложиха днес подобни на тези в Москва мерки за карантина, което означава,че над 80 региона в страната сега са частична изолация.

Руснаците започнаха да купуват по-често алкохол

Руските потребители през последната седмица са намалили общите си разходи, но са купували по-често алкохол. За него те са дали с над 20 процента повече пари в сравнение с предишната седмица. Това сочат резултатите от изследването на лабораторията на Сбербанк "СберДанни" за потребителската активност на руснаците от 23 до 29 март, предаде ТАСС.

Общият скок на потребителските разходи е към края си. Свиването на разходите от 23 до 29 март е било 6,2 на сто спрямо предходната седмица. Обемът на разходите се е върнал в реално изражение на равнището си от миналата година.

Руснаците са намалили от 23 до 29 март разходите си за пътуване с 20 до 50 на сто спрямо същия период година по-рано.

По-малко са харчили и за туризъм - резервациите в хотелите в Русия са намалели почти два пъти спрямо равнището от 2019 година, на самолетни билети - с 83 на сто, а на услуги на туристически агенции - с 90 на сто на фона на разпространението на коронавируса и ограниченията, въведени за овладяването на болестта Ковид-19.