Руският президент Владимир Путин обмисля оттегляне на страната от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), след като САЩ заявиха, че обмислят тази стъпка, предава TACC.

Преди дни американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се отказват от споразумението, като обвини Русия, че го нарушава. 

Путин e обсъдил с ръководството на Mинистерство на отбраната възможното оттегляне на Съединените щати от ДРСМО, заявявайки, че този ход на Вашингтон няма да остане без отговор от Москва.

"Предлагам днес да обсъдим стъпките, свързани с евентуалното оттегляне на Съединените щати от ДРСМО", е заявил държавният глава, откривайки традиционната серия от срещи за развитието на въоръжените сили. Според него решението на Съединените щати да се оттегли от Договора, "не може и няма да остане без отговор" от Москва.

Президентът е подчертал, че Русия е готова да проведе диалог с американската страна "по този ключов въпрос". Той също така е изразил надежда, че САЩ "ще се отнасят към това с пълна отговорност".

Путин е припомнил, че "когато Съединените щати едностранно се оттеглиха от договора за противоракетна отбрана, Русия открито и честно е заявила, че ще бъде принудена да отвърне". "Това беше направено", каза той, като е отбелязал, че Руската федерация разполага с хиперзвуково оръжие, способно да "преодолее всяка система за противоракетна отбрана".