Руският президент Владимир Путин е възмутен, че Международниятолимпийски комитет (МОК) смята поканата за Олимпиадата не за безусловно право на най-добрите спортисти, а за "привилегия". Той изрази това мнение в Перм на международния форум "Русия - спортна сила".

"Благодарение на някои ръководители на Международния олимпийски комитет научихме, че поканата за Игрите не е безусловно право на най-добрите спортисти, а вид "привилегия" и може да се спечели не със спортни резултати, а с някакви политически жестове, които изобщо нямат нищо общо със спорта, нямат нищо общо и че самите Игри могат да бъдат използвани като инструмент за политически натиск срещу хора, които нямат нищо общо с политиката", каза Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

Той изрази съжаление, че от времето на Пиер дьо Кубертен и Алексей Бутовски, които стоят в основата на МОК, "много неща са се променили и нещо е напълно изгубено".

Путин се оплака, че самите Игри могат да бъдат използвани "като груба и всъщност расистка и етническа дискриминация".

Снимка: АР/БТА

Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат официална покана за Игрите в Париж, както други страни по-късно този месец, като решение за тяхното участие ще бъде взето на по-късна дата.

Русия е в противоречие с олимпийското движение още от собствените си зимни игри в Сочи през 2014 г., където бе установено, че нейни спортисти са се облагодетелствали години наред от широкомащабна държавна програма за допинг - нещо, което Москва отрече.

В резултат на това от 2018 г. руснаците, които се считат за свободни от допинг, имат право да се състезават на Олимпиадата само под неутрални флагове.  Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година, което тя нарича "специална военна операция", предизвика повече спортни санкции, включително изключване от международния футбол.

В четвъртък Путин приветства новите многонационални събития сред незападните държави за руските спортисти и спортистки, включително игрите, организирани от групата на бързоразвиващите се страни БРИКС в град Казан следващата година.

Снимка: АР/БТА

Вицепремиерът Дмитрий Чернишенко обяви планове за нова футболна лига, включваща 10 отбора от окупирани региони на Украйна, като обеща да инвестира 3,2 милиарда рубли (33 милиона долара) в спортна инфраструктура там.

Станислав Поздняков, ръководител на Руския олимпийски комитет, каза в Перм, че сега е важно да се подготвят спортисти за Игрите през 2028 г.

"Уверен съм, че дотогава нашите спортисти ще могат да участват като пълноценен отбор", каза той пред военното издание "Звезда"

Снимка: АР/БТА