Мир ще има, когато постигнем целите си. Те не се променят. Те са демилитаризацията и денацификацията на Украйна и нейният неутрален статут, заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция.

Въпросите към държавния глава са над 1 милион.

"Какво се случва по отношение на денацификацията? Процесът на преговори имаше определен етап, както споменаха наскоро официални лица в Киев. Те не се съгласиха, че е необходима някаква денацификация, като заявиха, че няма ръст на подобни настроения", добави руският държавен глава. Говорейки за западната военна помощ за Украйна, Путин заяви, че "авантата приключва", но "ще има още".

Сега 244 000 души се намират в зоната на бойните действия. "От началото на контранастъплението сме унищожили 747 танка, почти 2300 бронирани машини от различни класове. Всичко, което западняците обещаха, Украйна го получи. Дори повече. Но ние унищожихме всичко. Ето в какво се състои демилитаризацията."

Путин заяви, че в Русия не се планира нова мобилизация. Според него в момента има достатъчно доброволци, които воюват по договор. От началото на годината има 486 000 души, които са сключили договор с министерството на отбраната. "Защо ни е необходима мобилизация? Към днешна дата няма нужда от нея", каза Путин.

Путин отново нарече руснаците и украинците един народ, а Одеса - руски град. "Всички го знаят.", подчерта той. Според него в момента между Русия и Украйна се случва "огромна трагедия, подобна на гражданска война". Руският президент заяви, че Украйна няма нищо общо с черноморското крайбрежие и Крим, които са били руски: "Но те наизмислиха исторически глупости, а след разпадането на СССР ние се смирихме с това".

ВСУ не успяха да постигнат никакъв успех с контранастъплението си. Киев тласка собствените си хора към изтребление, а самите украински военни казват - това е път в едната посока.

Не ние не сме си разваляли отношенията, а те си развалиха отношенията с нас, пренебрегвайки нашите интереси. Откъде започна конфликтът в Украйна? С държавния преврат през 2014 г. Преди това в продължение на десетилетия се опитвахме на всяка цена да изградим нормални отношения с Украйна. Целият югоизток на Украйна беше за Русия, защото това са исторически руски територии. Какво общо има това с Украйна? Одеса е руски град, всички го знаят добре.

Югоизтокът винаги е гласувал за тези, които са използвали проруски лозунги на изборите, и като цяло Русия е била доста доволна от това. Но след държавния преврат от 2014 г. стана ясно, че няма да ни бъде позволено да изградим нормални отношения. Конфликтът беше подклаждан от "нашите американски приятели". Плюс това необузданото желание да се промъкнем до нашите граници доведе до тези събития.

Те ни принудиха да предприемем тези действия. САЩ го организираха, а Европа играе и пее заедно с тях. Как можем да изградим отношения с тях? Те взимат много решения в своя вреда. Много европейски фигури външно се държат като генерал Дьо Гол, но на практика се държат като маршал Петен. Почти всички се държат така, с изключение на Фицо, Орбан.

Ето какво още каза руският президент:

 • За войната в ивицата Газа: "Това, което се случва, е катастрофа". Русия продължава да се придържа към позицията, че за разрешаването на палестинско-израелския конфликт е необходимо да се създаде палестинска държава със столица Източен Йерусалим.
 • Необходимо е внимателно да се анализират условията на МОК за допускане на руски спортисти до Олимпийските игри. Ако целите на МОК са да отреже спортистите, които имат право на медали, и да "обезсили" руския национален отбор, няма нужда спортистите да участват. Всичко, което се прави с руските спортисти, е "пълно извращение на идеите на Пиер дьо Кубертен".

 • Идеята на новия президент на Аржентина да премине към долара при инфлация от 140% е свързана със значителна загуба на суверенитета на страната. Обвързването на националната валута с долара вече е съпроводено със сериозни социални и икономически последици. Има само един начин - да се намалят бюджетните разходи за социалната сфера: сериозно съкращаване на размера на заплатите, пенсиите, обезщетенията, медицинските разходи, пътищата, вътрешната сигурност. Друг начин няма.

 • Русия не се отказва от долара, но започнахме да имаме проблеми с разплащанията в долари и евро. Западните страни сами си "стрелят в крака", като намаляват възможността за използване на долара и еврото като резервна валута. Руските власти успяват да изпълнят всички социални задължения, въпреки увеличаването на разходите за отбрана, всичко ще бъде изпълнено. От септември делът на рублата във външната търговия на Русия се е увеличил до 40%, на юана - до 33%, а на долара и еврото е паднал до 24%. Относно обменния курс на рублата: Предполагам, че всичко ще се нормализира.

 • Основан на правила световен ред няма, няма правила, те се променят всеки ден. Те се променят в зависимост от текущата политическа конюнктура и краткосрочните интереси на отделни лица.

 • БРИКС ще покаже, че в света има много мощни сили, които искат да живеят не по неписани правила, а по правилата, предвидени в Устава на ООН, и които се интересуват от собствените си интереси, не създават военни блокове, не налагат нищо на никого.

 • Руско-китайските отношения са гарант за стабилността в света. Ние не изграждаме военни блокове с Китай, за разлика от НАТО. Планираме да постигнем търговски оборот от над 200 млрд. долара с Китай. Виждаме опитите на Запада да измести дейността на НАТО към Азия, опитвайки се да провокира ситуацията там. Нашето приятелство с Китай не е насочено срещу трети страни, то е насочено към извличане на ползи за нас самите, Западът е този, който се опитва да "дружи срещу някого".

 • Некоректно е да се твърди, че журналистът от в. "Уолстрийт Джърнал" Ейвън Гершкович е бил арестуван "без съд". Не става дума за това, че отказваме да ги върнем. Искаме да постигнем споразумение, а тези споразумения трябва да са взаимно приемливи и да удовлетворяват и двете страни." По този въпрос има контакти с американските партньори, води се диалог, но не е лесно, американската страна трябва да чуе Москва.

 • Не ние се отказахме от Нагорни Карабах, а Армения, дори не бяхме информирани за това.

 • Не толкова отдавна Молдова беше най-бедната страна в Европа. Сега това почетно място е заето от Украйна. Присъствието на Молдова в ОНД няма голяма стойност за нас, ако искат да работят - да заповядат.

 • На видео въпрос от "дигитален двойник" на Путин, който се представи като студент, дали президентът на Русия има много двойници и какво мисли за невронните мрежи: "Можете да бъдете като мен и да говорите с моя глас. Но аз се замислих и реших, че само един човек може да бъде като мен и да говори с моя глас, и този човек ще бъда аз. Между другото, това е първият ми двойник".

Снимка: Скрийншот/Telegram

 • За дискусията около забраната на абортите в частни клиники: "Защо се говори за вакханалия и забрана на абортите, те не съществуват?" "Решението на проблема, струва ми се, се крие в две области. Първата е призив към нашите традиционни ценности- Това е възпитанието в смисъл, че детето е дар от Бога за всички. И, разбира се, в сферата на материалното благосъстояние", каза президентът. Държавата е заинтересована от това жената да вземе решение в полза на раждането на дете, но "правата и свободите на жената трябва да бъдат зачитани".

 • Русия никога не е правила нищо по политически причини по отношение на доставките на газ и няма да го направи. "Северен поток" най-вероятно е бил взривен от американците. Или някой го е направил по тяхно предложение.

 • На последния въпрос - какво бихте казали на Владимир Путин от 2000 година?:

  Да няма прекомерно доверие към Запада, но като цяло щял да си каже: "Вървите по правилния път, другарю! "Трябва да се вярва във великия руски народ. Това е ключът към успеха във формирането и развитието на Русия".