Руският външен министър Сергей Лавров пристигна снощи в Белград в навечерието на посещението на руския президент Владимир Путин, предаде Танюг.

Сръбският външен министър Ивица Дачич посрещна колегата си на летище "Никола Тесла" и изрази голямо задоволство от новата им среща. Дачич още веднъж подчерта, че посещението на Путин е от изключително значение в дългата история на приятелски отношения между двете страни, съобщи сръбското външно министерство.

Путин ще бъде охраняван от няколко хиляди сръбски полицаи, според някои медии дори от 7000, писа неотдавна вестник "Политика".

Взети са максимални мерки за сигурност. Спекулира се също, че преди няколко дни в Белград са пристигнали около 250 най-елитни членове на руските специални части и личната охрана на руския президент.

Проверява се маршрутът, по който ще се движи Путин, местата на срещите, климатиците, храната, интернет и др. Заварявани са шахти на улиците, а снайперисти ще бъдат разположени по покривите на най-високите сгради в Белград.

Руските спецчасти идват с разработена технология за предотвратяване на нападения с дронове - екипировка, каквато Сърбия все още няма, пише "Политика".

За гарантиране на сигурността на Путин е включена и сръбската армия. Три сръбски изтребителя МиГ трябва да съпроводят самолета на руския президент от момента, в който влезе във въздушното пространство на Сърбия, а дотогава той ще бъде следен от руската противовъздушна отбрана.

На жителите на Нов Белград се препоръчва да не излизат на терасите на домовете си и да преместят колите си, режимът на движение в някои части на Белград ще бъде променен. Всяка улица от маршрута, по който Путин ще се движи, ще бъде затворена, както и съоръженията, които той ще посети.

Руският президент ще премине по улиците на Белград със своя "бункер на колела", един от най-защитените и безопасни автомобили в света, който бе специално донесен от Москва за това посещение.

Най-строги ще бъдат мерките за сигурност в храма "Св. Сава", където руския президент да направи своето обръщение към сръбския патриарх Ириней. Очаква се да се съберат привърженици на политиката на Путин.

За посещението на Путин са акредитирани почти 600 журналисти, фоторепортери и оператори на медии от Сърбия, Русия, региона и света, съобщи Танюг. Само с Путин пристигат над 80 журналисти от Русия, без да се смятат кореспондентите на руски медии, акредитирани в Сърбия.

Какво се очаква от визитата?

Според сръбския президент Александър Вучич, Русия ще подпише 21 споразумения на стойност стотици милиони евро в областта на инфраструктурата, железниците, селското стопанство, иновациите, образованието, цифровизацията, обновяването на водноелектрическата централа "Джердап 2" и други.

По отношение на енергията се очаква Сърбия да се присъедини към газопровода "Турски поток", а по отношение на военното сътрудничество - на доставката на танкове Т-72 и противовъздушни системи.

Централната тема на срещата, разбира се, ще бъде Косово и подкрепата, която Русия оказва на Сърбия, възможното участие на Русия в диалога в Косово и военната и политическа неутралност на Сърбия по отношение на НАТО.

Сърби нарекоха църква на името на Путин

Руският президент Владимир Путин вече има село, восъчна фигура, сливова ракия и няколко кафенета, кръстени на него в Сърбия. Сега получава и църква. С луковидни куполи в златно и зелено в руски стил, църквата в това малко селце в Северозападна Сърбия все още се строи, но вече е наречена "църквата на Путин".  Местните казват, че конструкцията е замислена като знак на уважение към Путин и вековните братски отношения между двата народа, които имат общи славянски корени и обща религия - православното християнство.

В очакване на предстоящото посещение на Путин жителите на Банстол чакат с нетърпение да разберат дали няма да дойде да види църквата, както някои медии намекнаха.

"Тази църква беше наречена неофициално "църквата на Путин", защото Путин е символ на една нова, гордо изправена Русия, Русия, в която сърбите започнаха да вярват отново", казва местният инициатор на проекта Бранко Симонович.

Симонович заяви, че църквата целенасочено е проектирана в руски стил - традиционните сръбски църкви имат други куполи и кули - за да покаже, че сърбите "винаги са се обръщали към Русия за подкрепа, именно заради религията".

Северно Косово е окичено с руски знамена и снимки на Путин

В знак на благодарност за безкористната помощ и застъпничество за защита на държавните и националните интереси на Сърбия към държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, гражданите в Северно Косово издигнаха руски знамена и плакати, символизиращи "сърдечното приятелство" между лидера на Кремъл и сръбския президент Александър Вучич, съобщава електронното издание на белградския ежедневник "Вечерне новости".

Пешеходната зона в северната част Косовска Митровица е украсена със знамената на Руската федерация, а трикольорите се виждат и в непосредствена близост до главния мост на Ибър, който разделя града. Подобен "декор" се забелязва и в общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, където на билбордове са изписани съобщения на руски "Благодаря" и "Ние сме братя. Бог е с нас". Освен това голям брой граждани от Косово ще пътуват до Белград, за да присъстват на приема и лично да поздравят първия човек от Руската федерация.

Защо сърбите обичат Русия?

Исторически близките връзки между Русия и Сърбия в последно време бяха видимо съживени, след като Путин увеличи усилията за възстановяване на влиянието на Москва в бившите комунистически страни от Източна Европа.

Сърбия се доказа като верен съюзник на Русия, макар че страната официално се стреми към членство в ЕС. Белград отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради Украйна и обеща, че ще остане извън НАТО.

Анализатори казват, че силните връзки между сръбската и руската църква са изиграли важна роля за възстановяването на руското влияние сред сърбите, след като историческият съюз се разпадна по време на съществуването на Югославия, чийто комунистически лидер Йосип Броз Тито обърна гръб на Съветския съюз, за да създаде по-близки отношение със Запада.

Сега тениски с образа на Путин се продават от улични търговци, а открито проруски министри участват в сръбското правителство. Проучванията показват, че мнозинството от сърбите смятат, че Русия е най-големият съюзник и финансов донор на тяхната страна, въпреки много по-голямата западна икономическа помощ за балканската държава.

Популярността на Путин се дължи основно на това, че Кремъл подкрепя Сърбия в отказа й да признае независимостта на бившата сръбска провинция Косово, която сръбската църква смята за свое родно място и където се намират стотици средновековни манастири и църкви.

За разлика от Русия, мнозинството от западните страни признаха обявената през 2008 г. независимост на Косово.

Главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней заяви неотдавна, че Сърбия иска добри отношения с Европа, Съединените щати и Русия, но тъй като интересите на Запада "противоречат на нашите, няма съмнение, че Русия е на първо място".  Сръбската църква демонстрира своята лоялност наскоро, когато застана на страната на Русия, отхвърляйки отделянето на украинската църква от Москва.