Президентът на Русия Владимир Путин и неговият американски колега Доналд Тръмп ще се срещнат в трета страна, като датата на срещата им ще бъде обявена скоро. Това обяви съветникът в Кремъл Юрий Ушаков.

"Мога да кажа, че е постигнато разбирателство да се проведе среща на високо равнище. Ние дори се съгласихме за времето и мястото ѝ и ще ги обявим утре", заяви Ушаков след днешната среща между Путин и съветника в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Ушаков уточни, че срещата ще се проведе в "трета страна", но и неутрална, каквото е и условието на Русия.

Съветникът не каза какви са очакванията на Русия от срещата на двамата президенти. Той обаче изрази надежда, че тя ще даде "силен импулс" за нормализирането на двустранните отношения и ще бъде "най-важното международно събитие през това лято", отбеляза АП, цитирана от БТА.

ТАСС цитира изявлението на Ушаков, според когото срещата на върха ще бъде планирана да продължи няколко часа, като вероятно ще се състои в средата на деня.

"Несъмнено ще има разговор на четири очи, предвижда се също някаква протокола проява, най-вероятно работна закуска и съвместна пресконференция".

Ушаков съобщи още, че в разговора си с Джон Болтън руският президент е обсъдил цял комплекс въпроси, вкл. важните регионални кризи. По думите му сред темите са били стратегическата стабилност в света, контролът върху ядрените оръжия, разоръжаването, кризите в Сирия и Украйна, както и въпроса с ядрените и ракетни програми на Северна Корея и излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Не са били обсъждани въпросите за санкциите и възобновяването на работата на закритите дипломатически мисии, подчерта външнополитическият съветник на Кремъл. Той добави че за кратко е била засегната темата за евентуалната руска намеса в изборния процес в САЩ, като Путин е отрекъл наличието на такава намеса.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков междувременно назова като възможен вариант Виена за домакин на срещата Путин - Тръмп. Не се изключва и Хелзинки, доколкото Финландия не е член на НАТО.

Като най-вероятни дати вестник "Комерсант", цитиран от БНР, посочва 13-и и 14 юли, веднага след срещата на НАТО в Брюксел два дни по-рано. 15 юли отпада, защото тогава е закриването на Световното първенство по футбол, на което Владимир Путин ще присъства.

"Идването ви в Москва ни дава надежда, че ще можем да направим поне първите стъпки за възстановяването на пълноформатните отношения между нашите страни", заяви Путин в началото на срещата си с Болтън, цитиран от Франс прес и БТА. Той подчерта, че за съжаление "руско-американските отношения не са в най-доброто си състояние", но добави, че това се дължи на острата вътрешнополитическа борба в САЩ. "Русия никога не се е стремяла към конфронтация", заяви руският президент.

"Надявам се, че днес с вас ще можем да обсъдим какво можем да направим от двете страни, за да възстановим пълноформатните отношения, основани на равенство и уважение към взаимните интереси", подчерта Путин.

Болтън заяви, че очаква с нетърпение да обсъди "как да подобрим отношенията между САЩ и Русия и да открием области, в които можем да стигнем до съгласие и да постигнем напредък". Той припомни, че когато в миналото Москва и Вашингтон са имали разногласия, лидерите им са се срещали и че това е било добре за двете страни и за световната стабилност.

Президентът Тръмп приема този въпрос присърце, подчерта Болтън.

Той добави, че би искал да чуе от Путин "как успяхте да се справите толкова успешно с Мондиала". САЩ ще бъдат една от страните домакини на Световното първенство по футбол през 2026 г. (заедно с Канада и Мексико).