Президентът на Русия Владимир Путин, който беше на посещение в Австрия, съобщи, че е уведомил канцлера Себастиан Курц за начините за излизане от кризата в Източна Украйна, предаде ТАСС.

На общата пресконференция след срещата с канцлера Путин подчерта, че Русия и Австрия са за пълно спазване на т.нар. Мински споразумения от всички страни по него.

Снимка: БТА

Курц изрази надежда, че при постепенно изпълняване на тези споразумения е възможно "стъпка по стъпка" да бъдат отменяни санкциите срещу юридически и физически лица от Русия.

Австрийският канцлер отбеляза, че в качеството си на "супердържава" Русия не само играе голяма роля в кризи като тези в Сирия и Украйна, но и носи голяма отговорност. "Надяваме се и очакваме Русия да допринесе за това хората там да могат да живеят, както желаят, а именно в мир", каза Курц.

"Ние продължихме сътрудничеството дори в трудни периоди. Да напредваме заедно е по-добре, отколкото да сме един срещу друг", каза Курц. Той уточни, че Австрия, която ще бъде ротационен председател на Европейския съвет от 1 юли, "със сигурност ще подкрепя решенията на ЕС, включително санкциите" срещу Русия.

Путин каза, че ще използва възможността и отправи съвет към Европа, ако иска да намали броя на мигрантите от Близкия изток, "да им помогне да оправят живота в собствената си страна".

Владимир Путин избра Австрия за първото си посещение в чужбина през новия си президентски мандат, отбелязват днес редица руски издания. "Известия" пише, че изборът на страна не просто не е случаен, а е много символичен.

Република Австрия не е само държава с традиционно приятелска нагласа към Русия, която не се поддаде на провокацията с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри и отказа да експулсира руски дипломати въпреки нескрития натиск от страна на Великобритания. Освен това неутрална Виена - една от ключовите европейски столици, може да стане ефективен посредник между Москва и ЕС, който най-накрая ще може да придвижи от мъртвата точка отдавна назрелия въпрос за отмяна на антируските санкции, вредни и за двете страни, прогнозира вестникът.

Визитата на Путин беше свързана с факта, че се навършват 50 години, откакто Съветският съюз е започнал да изнася газ в Австрия. Тя първа сред западноевропейските страни сключили газов договор със СССР.

Снимка: БТА