Руският президент Владимир Путин изрази загриженост от "катастрофалното влошаване" на хуманитарната ситуация в ивицата Газа, подложена на обстрел от израелската армия след офанзива на "Хамас", предаде Франс прес.

Путин направи това изявление в телефонен разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган. Според Кремъл двамата лидери "са изразили дълбоката си загриженост във връзка с нарастващия брой цивилни жертви и катастрофалното влошаване на хуманитарната ситуация в ивицата Газа".

Според същия източник Путин и Ердоган също така са "подчертали неприемливия характер на ударите по жилищни квартали и религиозни и социални обекти".

"Позициите на Русия и Турция на практика съвпадат и са ориентирани към прилагането на добре известната формула за две държави, която предвижда създаването на независима Палестина, съжителстваща с Израел в мир и сигурност", допълва Кремъл.

Руският президент вече призова вчера за "безпрепятствен" достъп на хуманитарна помощ до ивицата Газа по време на разговор с бразилския си колега Луиз Инасио Лула да Силва.

В изявлението на Дирекцията по комуникации към турското президентство в акаунта си в социалната мрежа Екс се посочва, че Ердоган е заявил, че "мълчанието на Запада е довело до хуманитарна криза с безпрецедентни размери в Газа".

Миналата седмица Русия свика заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на израелско-палестинския конфликт, но нейната резолюция за прекратяване на огъня се провали поради противопоставянето на четирима членове на Съвета, включително САЩ, които разкритикуваха проекта ѝ заради факта, че в него не се споменаваше изрично "Хамас", припомня АФП.

Путин е разговарял и с израелския премиер Бенямин Нетаняху, както и с ирански и арабски лидери, в опит да помогне за започването на мирни преговори.

Междувременно Израел няма намерение да се въздържа от евентуална сухопътна офанзива в ивицата Газа.