Руският президент Владимир Путин е обсъдил с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор днес ситуацията в Украйна, Сирия и енергийни въпроси, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Путин "е подчертал деструктивната роля на западните държави, напомпващи Киев с оръжия, и предоставящи му оперативна информация и указания за координатите на военни цели", се казва в съобщението, цитирано от БТА.

В същото време "Путин отново потвърди, че Русия е отворена за сериозен диалог, при условие че властите в Киев изпълнят известни и нееднократно изразявани искания и отчетат новите териториални реалности", каза още пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

От своя страна турският президент е заявил на руския си колега, че мирните усилия в Украйна трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и "визия за справедливо решение", предаде Ройтерс, позовавайки се на неговата канцелария. Ердоган е предложил и посредничеството си за политическото регулиране на конфликта.

Двамата лидери освен това са изразили надежда, че продължаването на контактите за обстановката в Сирия в тристранен формат ще помогне за уреждане на конфликта в тази държава.

"Обърнато бе внимание на перспективите на уреждането на конфликта в Сирия. Дадена бе позитивна оценка на проведената в Москва през декември 2022 г. среща на министрите на отбраната с участието на ръководителите на разузнавателните служби на Русия, Турция и Сирия. Изразена бе надежда, че развитието на контактите в подобен тристранен формат ще допринесе за кардинално подобряване на обстановката в Сирия, включително за възстановяване на териториалната цялост, решаването на проблема с бежанците и задачите за борба с международните терористични структури", се казва в прессъобщението на Кремъл.

От канцеларията на Ердоган посочиха, че той е обърнал внимание на необходимостта от предприемане от Сирия на политически стъпки за евентуално нормализиране на отношенията й с Турция.

Двамата лидери са обсъдили също редица енергийни въпроси, включително създаването на газов хъб в Турция и изграждането на атомната електроцентрала "Аккую", съобщи още пресслужбата на Кремъл.

Ердоган и Путин са разговаряли неведнъж от началото на руската инвазия в Украйна през февруари. Турция изигра заедно с ООН посредническа роля за сключването на споразумението, позволяващо износа на зърно от украински пристанища, отбелязва Ройтерс.

Според пресслужбата на Кремъл Путин е повторил пред Ердоган, че всички пречки за руския износ на храни и торове, който Москва разглежда като част от зърнената сделка, трябва да бъдат вдигнати. Той е подчертал, че сделката е комплексна и предвижда не само износа на зърно от украинските черноморски пристанища, но и на руска селскостопанска продукция, допълва БНР.

Путин е подчертал пред Ердоган "деструктивната роля на западните държави, които снабдяват киевския режим с оръжия и военна техника и му предоставят оперативна информация и целеуказания".

По време на разговора е станало дума и за двустранното сътрудничество в енергетиката, като е било акцентирано върху съвместните стратегически проекти като създаването на регионален газов хъб на територията на Турция и строителството на атомната електроцентрала "Акую".

След Путин Ердоган разговаря и със Зеленски

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря и с украинския си колега Володимир Зеленски, след като по-рано днес проведе телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

По време на разговора е била обсъдена подкрепата на Турция за Украйна в областта на хуманитарната помощ и енергетиката, както и развитията около т.нар. зърнен коридор, съобщи Дирекцията по комуникациите на турското президентство.

Ердоган е заявил готовността на Турция да поеме ролята на посредник за установяването на траен мир между Русия и Украйна. Президентът е отбелязал, че турската страна продължава работите си във връзка с размяната на затворници и е изразил мнение, че тя би могла да даде своя дипломатически принос и за ускоряване на процеса, отнасящ се до АЕЦ "Запорожие".

Турският лидер спомена за предстоящия си разговор със Зеленски по-рано днес по време на среща на окръжните управители от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), напомня СиЕнЕн-Тюрк, цитиран от БТА.

"Днес отново ще разговарям със Зеленски. Ще обсъдим разговорите, които проведохме с г-н Путин, и как можем да поставим отношенията между Русия и Украйна на една по-мека основа", посочи той.

Байдън: С предложението за спиране на огъня Путин цели да си поеме глътка въздух

С предложението си за спиране на огъня руският президент Владимир Путин цели да си поеме глътка въздух, заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Изявлението на Байдън е във връзка с предложението на Путин за 36-часово спиране на огъня по случай Рождество Христово, което Руската православна църква отбелязва на 7 януари.

Украйна заяви, че няма да има спиране на огъня, докато Русия не изтегли силите си от окупираните украински територии.

Американската армия обучава свои войски в Румъния

Войниците от 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия тренират в Югоизточна Румъния - само на седем минути полет с ракета от мястото, където Русия е складирала боеприпаси в Крим, съобщава The New York Times.

По-далеч на север, във военни учения с румънски войски само на няколко мили от украинската граница, американски войници, също от 101-ва дивизия, стрелят с артилерия, атакуват с хеликоптери и копаят окопи, подобни на тези на фронтовата линия в района близо до Херсон - украинският пристанищен град, от който руските войски се оттеглиха през ноември.

Това е първият път, когато 101-ва въздушнодесантна дивизия е разположена в Европа след Втората световна война и с присъствието си в Румъния, членка на НАТО, нейните войници вече са по-близо до войната в Украйна, отколкото която и да е друга армейска част на САЩ, отбелязва медията.

"Това е регионален конфликт, но има глобални последици", каза началникът на щаба на армията на САЩ генерал Джеймс С. Макконвил в интервю в средата на декември.

Разполагането на войски в Румъния е като предупреждение към Москва, част от обещанието на президента Байдън да защитава "всеки сантиметър" от територията на НАТО. Но провеждането на съвместни учения също е начин да се гарантира, че съюзниците в Югоизточна Европа са готови да задържат фронта.

Пентагонът скоро ще реши дали да запази броя на американските войски и висши командири там, допълват от The New York Times.