След близо три десетилетия на отстъпление Москва иска да се завърне в Африка. За да подчертае тази амбиция пред Запада, но също и пред Китай, Владимир Путин ще председателства тази седмица първата си голяма среща на върха с африкански страни.

В последно време африканските лидери често посещават Москва. През август руският президент се срещна с президента на Мозамбик Филипе Нюси. Преди него с Путин се срещнаха президентът на Република Конго Дени Сасу-Нгесо и президентът на Ангола Жоау Лоуренсу. Що се отнася до египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, той е близък на Путин.

Общо десетина африкански президенти посетиха руската столица от 2017 година.

Всеки път едни и същи обещания: инвестиции в енергетиката и полезните изкопаеми и неизменните оръжейни договори, които винаги са били главният източник на търговски обмен между Русия и Африка.

Сега обаче Москва иска да засили отношенията си с Африка и вече не се задоволява да бъде възприемана като продавач на автомати "Калашников" - това емблематично оръжие, което присъства на националния флаг на Мозамбик.

В курортния град Сочи Владимир Путин и неговият египетски колега в сряда и четвъртък ще бъдат съпредседатели на първата "среща на върха Русия-Африка", в която се очаква да се включат около 30 лидери (държавни и правителствени ръководители от 43 африкански страни, а общо представители на 54 страни от континента - по информация на съветника по въпросите на външната политика на Владимир Путин - Юрий Ушаков - б.р.).

На срещата ще присъстват както бивши "братски комунистически страни" като Етиопия и Ангола, така и държави, в които Москва едва наскоро прокарва своето влияние, като например Централноафриканската република и страните от Западна Африка.

В програмата са включени дискусии на политически и икономически теми, за да бъде показано, че Русия може, подобно на Китай и Европа, да бъде надежден партньор. "Русия има много да предложи в рамките на взаимноизгодното сътрудничество с африканските държави", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Наемници

След завръщането си в Близкия изток със сирийския конфликт Москва иска да затвърди образа си на сила от световна величина.

"Този форум служи за отбелязване на решителния завой на Русия към Африка", казва пред Франс прес Евгений Корендясов, бивш посланик и настоящ член на Институт за Африка в Москва.

Най-фрапиращият пример за руското завръщане в Африка е пристигането в началото на миналата година на оръжия и десетки "военни съветници" в Централноафриканската република, която по принцип е във френската зона на влияние.

В ЦАР руското влияние въобще не е дискретно: пример за това е, че руснакът Валерий Захаров е "съветник по въпросите на сигурността" на президента Фостен-Арканж Туадера.

Към това следва да добавим патрулите в Банги на наемници от групата "Вагнер", военна фирма, за която се твърди, че е финансирана от близкия до Путин Евгений Пригожин.

Тези хора, с които Москва отрича да има връзка, се появиха и на друго място: в Либия, като се твърди, че са съюзници на маршал Хафтар. В Северен Мозамбик те се сражаваха заедно с армията срещу бунтовници джихадисти, а западни медии забелязаха присъствието им в Мадагаскар и Судан.

Москва освен това подписа няколко договора за военно сътрудничество, последния от които с Мали през юни. Въпреки това Русия все още е далеч от това да се конкурира със западните сили.

"Не бива да свеждаме всичко това до историята за конфронтация (със Запада). Ние не сме Съветският съюз, нито имаме амбицията за това, нито възможностите, нито ресурсите", отбелязва Евгений Корендясов.

Арно Калика, асоцииран сътрудник във Френския институт за международни отношения, смята, че е "неточно" да се говори понастоящем за масивно руско присъствие в Африка.

Прагматизъм

Като цяло африканската политика на Русия е доста прагматична: Москва иска да се завърне на континента и е готова да работи с тези, които проявяват интерес.

В рамките на икономическата си дипломация "Москва се опитва, с променлив успех, да мобилизира връзките си от епохата на Студената война и да превърне старите идеологически симпатии в бизнес", твърди в материал по темата Арно Дюбиен от Френско-руския център за наблюдение.

Русия обаче идва късно на този икономическо-търговски терен. Независимо дали става дума за инфраструктура или природни ресурси, Китай постави своя отпечатък върху Африка и се превърна в конкурент номер едно на западните сили.

А понякога Москва греши от незнание. Арно Калика припомня как руският външен министър Сергей Лавров се е учудил миналата година в Етиопия, че тази страна, която исторически е партньор на Русия, вече се е ориентирала към Китай и Съединените щати.

Така че Сочи ще бъде повод за засилване на отношенията. "Вниманието ще бъде привлечено" от голям договор със страна, в която Москва няма силно влияние, твърди Калика.

Превод БТА