"Безпрецедентно топли партньорски и дори приятелски отношения" свързват днес Москва със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Тази оценка даде президентът на Русия Владимир Путин в интервю за арабски телевизии преди започващите си днес официални държавни посещения в двете близкоизточни държави, информира "Росийская газета".

Но "Русия никога не другарува с някого против другиго", напомнил Путин, "щом станало дума за Иран". Иран е голяма регионална сила, чиито интереси трябва да се спазват и с цел взаимно разбирателство да се води диалог, изтъкнал той.

"Ако използваме добрите си отношения и с Иран, и с арабския свят, със Саудитска Арабия, с ОАЕ, струва ми се, може да открием нещо от общ интерес", заявил руският лидер.

Преговорите ще минат на фона на кризата в Персийския залив, която всеки момент може да предизвика пряк военен сблъсък между арабските страни и Иран, отбелязва обаче "Комерсант".

Руският президент пристига в кралството точно месец след атаката срещу саудитските петролни обекти. Гледищата на Москва и на Рияд върху инцидента, разтърсил петролните пазари, коренно се разминават. Отговорността бе поета от йеменското движение на хусите "Ансар Аллах". Но Саудитска Арабия, САЩ, Великобритания, Франция и Германия обвиниха Иран, посочва вестникът. "Погледнете картата, къде е Йемен, а къде - Иран. Трябват ли ви други доказателства?" - коментирал пред "Комерсант" неназован западен дипломат.

Москва не подкрепя версията, че зад атаката стои Техеран, поне публично, обобщава изданието изявления на Путин пред арабските телевизии. Той разказал също, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман запитал дали Русия може да участва в разследването на инцидента. Владимир Путин обещал да предостави за целта "всичко, каквото поискат от нас, и всичко, каквото имаме".

Веднага след нападението президентът на Русия за пореден път предложи на Рияд да купи от Москва системи за противовъздушна отбрана, напомня всекидневникът. И прогнозира, че на предстоящите преговори държавните лидери "ще се помъчат да избегнат острите теми и да се концентрират на онова, което сближава двете страни".

При все това саудитският държавен министър за външните работи Адел ал Джубейр отговорил "уклончиво", запитан от "Комерсант" как се отнася Рияд към представената през лятото от Москва обновена концепция за колективна сигурност в зоната на Залива. В нея се говори за диалог между страните от региона, включително Иран, пояснява вестникът.

Основният акцент в посещението на Путин ще бъде развитието на търговско-икономическото сътрудничество. В Саудитска Арабия задължително ще се обсъжда сделката ОПЕК+, която би била невъзможна без съгласуване между Москва и Рияд. Освен това са подготвени за подписване близо 30 документа. Според Кирил Дмитриев, председател на Руския фонд за преки инвестиции, предвижда се Русия и саудитското кралство да сключат десет сделки на обща стойност над 2 милиарда долара, добавя "Комерсант".

Според събеседник на "Известия" в руските железници двете държави планират да строят съвместно жп линия между Рияд и пристанище Джида, също и жп връзки между пристанищата по западното крайбрежие на кралството в рамките на бъдещия саудитски сухопътен мост между Червено море и Персийския залив.

Източник от руската делегация потвърдил данните и добавил, че страните се насочват към строеж, модернизация и реконструкция на жп линии в рамките на саудитската икономическа програма "Визия 2030". Освен това ще се обсъждат доставки на руски системи за безопасно движение на влакове и обучение на саудитски специалисти в Русия.

Блумбърг разказа за несбъднатите надежди на Русия да получи саудитски инвестиции, отбелязва обаче руското издание на "Форбс".

Саудитският престолонаследник обеща на Русия инвестиции в размер на 10 милиарда долара, но за няколко години е вложена само четвърт от тази сума. Забавени или спрени бяха много руско-саудитски проекти в строителството, въоръженията и съвместните добиви, пояснява списанието.

Визитата на Путин в кралството говори за укрепване на двустранните връзки, но Москва е все по-недоволна от факта, че тези отношения не носят осезаема икономическа изгода, подчертава Блумбърг, цитирана от "Форбс".

Руско-саудитските отношения са добри само отвън, но не им достига дълбочина, коментира за агенцията Алексей Потьомкин, генерален директор на консултантската фирма "Москау полиси груп". Той изтъква, че в замяна на сделката ОПЕК+ саудитците обещали на Русия изгодни инвестиции и отлични бизнес възможности, но това за жалост не станало факт.