Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заминава днес за Москва за разговори с руския президент Владимир Путин. Формалният повод за поредната, трета визита от началото на тази година на Ердоган в Москва е откриването на инициативата "2019 - година на турско-руската дружба".

Тържественото откриване ще бъде не къде да е, а в символа на руската култура и изкуство, Болшой театър, безспорно един многозначителен жест на Владимир Путин към турския му колега. И не само това, за пръв път на сцената на Болшой театър ще бъде представена турска опера - операта "Троя", смятана за най-мащабната постановка на Турския държавен театър за опера и балет.

Турските медии в коментарите си подчертават значението на изявите като следващи крачки на укрепване на връзките между Анкара и Москва извън сферата на енергийното сътрудничество. Културно-информационната програма в руската столица е само фонът, на който предстоят разговори между двамата лидери по най-горещите теми на региона и света.

На първо място е проблемът със закупуването от турска страна на руските ракети С-400, който обтегна отношенията на Анкара с Вашингтон. Помощникът на Владимир Путин Юрий Ушаков обяви, цитиран от турските медии, че Владимир Путин и Ердоган ще обсъдят днес ситуацията в Сирия в контекста на изтеглянето на американските войници от тази страна и доставката на руските ракети С-400 на Турция, които Анкара обяви, че вече изплаща.

Руският посланик в Анкара Алексей Ерхов в интервю за вестник "Хюриет" тези дни посочи, че трябва да се вярва на думите на Ердоган във връзка със закупуването на ракетите. "Аз не бих могъл да кажа кога точно ще стане предаването на ракетите С-400 на турската страна. Президентът Ердоган направи изявление по този повод. Смятам, че трябва да го послушаме и да му се доверим. Когато Ердоган каже нещо, аз му вярвам, така направете и вие".

В интервюто руският посланик Алексей Ерхов заявява още: "Категорично Русия и Турция са на еднакви позиции по въпроса за Сирия. Нещо повече, ние даже сме в една лодка. Руско-турското сътрудничество във връзка със Сирия се оказа много ползотворно, като заедно с Иран станаха гаранти на процеса от Астана, това е един от успехите, постигнати досега".

Ердоган ще участва и в 8-ото заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище между двете държави. Днешното посещение в Москва ще бъде първата задгранична визата на турския президент след местния вот на 31 март т.г., на който неговата партия претърпя поражение, загубвайки контрола над най-големите 5 метрополии на Турция начело с Истанбул според неокончателните резултати. Спечелването на кметския пост от кандидата на опозиционната НРП Екрем Имамоглу се оказа удар върху ПСР - първият от 25 години насам. За да отклони или смекчи последиците от удара, ПСР обяви, че ще поиска повторно преброяване на всички бюлетини, подадени в Истанбул. Според последна информация опозиционният кандидат за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с 16 380 гласа пред Бинали Йълдъръм. Разбира се, несериозно е да се мисли, че при такава ситуация Ердоган ще стои със скръстени ръце или ще се оттегли, както се опитват да прогнозират някои анализатори, живеещи извън Турция. Ердоган вече подсказа, че ще води битката срещу опозицията. В първото публично изявление преди два дни, подчертавайки, че в общинските парламенти ПСР има мнозинство, Ердоган заяви "ситуацията не е такава, каквато се представя на книга. Ако даден кмет няма мнозинство, на което да се опре, той няма да сформира комисиите, както му се иска, а също и да направи бюджета си".

Ердоган прикани съпартийците си в общинските органи всячески да контролират кметовете на опозицията. Отсега се говори, че ще има опити за спиране на водата, за проблеми с чистотата поради липсата на финансови средства. Въпреки това обаче на ПСР и на Ердоган няма да им е лесно. Опозицията в Турция за пръв път от 25 години насам демонстрира решимост да опази вота си, показа желание и готовност да управлява, макар и на местни нива. Забележителна гледка тези дни са хората на опозицията от секционните избирателни комисии, които спят върху чувалите с бюлетините, докато тече повторното преброяване на гласовете по искане на управляващата ПСР, за да не допуснат евентуална кражба. Прави впечателение конструктивното поведение на турската опозиция, която се държи спокойно и призовава своите хора да не се поддават на провокации и да запазят спокойствие при повторното броене на бюлетините, а в изявленията на лидерите на опозицията лъха увереност, че са на прав път.

От друга страна вече има сигнали, че на фона на поражението от местния вот Ердоган подготвя нови инициативи в правителството и структурите на ПСР по места. Анализатори, които добре познават маниера на президента да отстранява без колебание свои доверени хора заради спад в рейтинга или "износване" (както преди време отстрани кметове, смени министри), твърдят, че вече има набелязани имена и структури. Прогнозира се, че някои министри ще бъдат наказани заради вота, като изгубят досегашните си постове, други ще бъдат разместени, ще бъдат назначени нови. Твърди се, че числото на министрите в кабинета от 16 ще бъде увеличено на 19, но ще се запази тежестта на специалистите-технократи. Строителните правомощия на общините се предвижда да прехвърлени върху министерството на околната среда и урбанизацията, малка е вероятността нови министри да бъдат назначени от средите на депутатите.

Вероятно и в Москва вниманието на Ердоган ще бъде обсебено от ситуацията в Турция.