Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на важно посещение в Москва, за да се срещне руския президент Владимир Путин. Строителството на "Турски поток", евентуална турска военна операция в Сирия и доставката на зентиния ракетен комплекс "С-400" са били основните теми на разговорите между двамата лидери.

"Строителството на газопровода "Турски поток" върви по план", заяви Ердоган по време на среща с руския държавен глава Владимир Путин, предава ТАСС.

"Преди всичко искам да се спра на темата, свързана с "Турски поток". Да, действително, строителството на морската част на този газопровод е приключила", допълни турският президент и разкри, че сухопътния участък от газопровода също се изгражда в уточнените срокове.

До края на тази година се планира да бъде завършен газопроводът "Турски поток" и да пуснат в експлоатация.

Путин, от своя страна, определи като приоритетна доставката в Турция на ПВО системи С-400.

"Сериозни задачи за укрепване на нашето сътрудничество стоят пред нашите страни и във военно-техническата сфера. На първо място става дума за реализация на договора за доставка в Турция на зенитно-ракетни системи С-400 "Триумф", посочи Путин.

Анкара е платила около 2.5 милиарда долара за доставката на системите С-400.

Турция реши да закупи най-съвременната руска ПВО система, след като САЩ предложи твърде висока цена за своя еквивалент "Пейтриът". Сделката на Ердоган разгневи Вашингтон, в следствие на което бяха спрени доставките на новите стелт самолети F-35, които Турция е закупила от Америка.

САЩ спря вносът и на продукцията на турски компании, които произвеждат части от фюзелажа, колесниците и екраните в кокпита на F-35.

По думите на руския президент в областта на военно-техническото сътрудничество Русия и Турция имат и други перспективни проекти. Той уточни, че става дума за доставка в Турция на съвременна руска продукция с военно предназначение. Двамата лидери са се договорили да засилят като цяло двустранната търговия помежду си.

Най-малко е информацията относно обсъждането на ситуацията в Сирия.

Реджеп Ердоган вече обяви, че може да извърши военна операция в Сирия, като подготвителните дейности за инвазията вече са завършили. Целта на настъплението ще бъде изтласкването на сирийските кюрди. Турция вече извърши нападение и превзе кюрдският град Африн. В следствие на това бе премахнато сравнително светското управление, като за управници бяха назначени военни командири свързани с про-турски бунтовнически фракции, воюващи срещу съюзникът на Москва и официален президент на Сирия - Башар ал Асад. Наблюдателите отбелязват, че в тези зони за разплащателно средство се ползва турската лира.

Според изявленията на Ердоган, Турция планира допълнително да изтласка кюрдите на изток от река Ефрат, като заеме повече стратегически места в Северна Сирия.

Няма информация какво са се разбрали Путин и Ердоган за осъществяването на турската военна операция.

"Русия и Турция продължават да полагат големи усилия за нормализирането на ситуацията в Сирия", заяви Путин.

"Координираме действията в контекста на активизацията на вътрешносирийския политически процес, включително с цел скорошно създаване на Конституционен комитет", допълни руския президент.

Според анализаторите тези думи показват желание за недопускане на нова турска инвазия в Сирия. САЩ също са изказали неодобрението си за подобни ходове от страна на Анкара.