Главният финансов директор на Huawei Мен Ванджоу, която бе задържана в Канада на 1 декември е изправена пред екстрадиция в САЩ, ако канадски съд днес реши, че искането е законосъобразно. Това съобщава CNN.

Ванджоу е обвинена, че като финансов директор на китайската компания е нарушила санкциите, наложени от САЩ на Иран, съобщиха по-рано канадски прокурори. Заповедта за нейното задържане е подписана в САЩ на 22 август. Арестът й предизвика гняв в Пекин и призиви Канада да освободи Ванджоу. Дори китайският заместник - външен министър предупреди Канада, че ще има "сериозни последици" един акт на предаване на арестуваната директорка на щатите.

Случващото се с финансовия директор на една от най-големите китайски телекомуникационни компании влоши допълнително отношенията на Пекин и Вашингтон, точно когато двете страни се стремят да прекратят търговската война помежду си.

Ванджоу се яви в петък пред канадски съд, за да поиска освобождаване под гаранция. Нейният адвокат посочи като причина нейното здравословно състояние и това ,че тя има тежка хипертония. Съдията изслуша аргументите на защитата й, но не взе решение, като отложи разглеждането на въпроса за днес. Ванджоу бе откарана в болница, за да се провери здравословното й състояние.

Арестът и неизвестността около съдбата на Мен Ванджоу понижиха стойността на американските акции на фондовите пазари заради опасността търговските преговори между САЩ и Китай да бъдат провалени.

САЩ имат 60 дни от датата на предварителния арест, за да изпратят в Канада молба за екстрадиция и документи, подкрепящи искането им. Министерството на правосъдието на Канада ще разгледа документите и трябва да реши как да постъпи в срок от още 30 дни.