Екскурзия до останките на сгради, строени от инките в Перу, донесе усложнения за председателя на чешката сметна палата, предаде ДПА, цитирана от БТА. Репортер на обществената медия "Розхлас" забелязал Милослав Кала - главният финансов ревизор в Чехия, на популярния туристически обект Мачу Пикчу в Перу. В кадри, разпространени днес, се чува как Кала пита: "Защо ме снимате?".

55-годишният Кала е бил придружен от петима членове на парламентарна ревизионна комисия. Тяхното посещение трябвало да включва и среща с кмета на близкия перуански град Куско Виктор Медина.

В изявление след медийното съобщение Върховната сметна палата опровергава твърдението, че пътуването е прахосване на пари на данъкоплатците. В съобщението се казва, че посещението на Мачу Пикчу е осъществено по програма в ден за почивка, а Кала е платил от джоба си за екскурзията.

"По тази причина и защото останалата част от програмата беше наситена, няма причина да се извинявам за нещо", отговаря на упреците Кала.

Върховната сметна палата, която отговаря за бюджетното и икономическото управление на публичната администрация, каза, че работи с партньорите в Перу от 1993 г.

"Розхлас" съобщи, че държавата е платила самолетните билети и хотела за двуседмичното пътуване.