Япония е във финалната фаза на преговори със САЩ за закупуване на американски крилати ракети "Томахок", съобщи днес японският всекидневник "Йомиури" като се позова на неназовани японски правителствени източници, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Томахок" могат да поразяват цели на разстояние над 1000 километра, което включва в обсега им части от Китай и руския Далечен изток.

Токио се стреми да се сдобие с най-голям обем оръжия след Втората световна война, изправен пред бързата военна модернизация на Пекин и засилената активност в близките морски води.

Главният секретар на кабинета Хирокацу Мацуно каза, че знае за медийната публикация, но отказа коментар.

Той каза, че правителството обмисля способности за контраатака, но засега няма конкретни решения.

Загрижеността от китайската военна дейност в морето и небето около Тайван и Япония се засили откакто през февруари Русия нахлу в Украйна.

Япония се тревожи, че това осигурява на Китай прецедент, за да използва сила срещу Тайван.

През август Китай изстреля ракети в морето на разстояние по-малко от 160 километра от Япония като демонстрация на сила, разгневен след посещението на председателката на американската Камара на представители Нанси Пелоси в Тайпе.

Миналата седмица, на 20-тия конгрес на Китайската комунистическа партия китайският лидер Си Цзинпин призова за ускоряване на плановете за изграждане на въоръжени сили на световно равнище. Той каза още, че неговата страна никога няма да се откаже от правото да използва сила, за да разреши тайванския проблем.