Протестиращи посрещнаха президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания при пристигането им в град Дейтън в щата Охайо, където през уикенда въоръжен мъж убит девет души, предават Асошиейтед прес и БТА.

Тръмп и съпругата му отидоха в болницата Маями Вали, където са настанени повечето от пострадалите в масовата стрелба. Пред клиниката ги очакваха обаче най-малко 200 протестиращи, които се надяваха да предадат чрез протеста си послание към президента за действия за контрол върху огнестрелните оръжия.

Планира се по време на визитата на Тръмп в болницата, той да се види с пострадали в нападението и техни близки и да благодари на лекарите и екипите, които първи са реагирали на сигналите за стрелбата.

След Дейтън Тръмп ще посети град Ел Пасо в щата Тексас, където въоръжен мъж също през уикенда уби 22 души.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че онези, които го обвиняват в подклаждане на расова ненавист в САЩ, го правят с политически умисъл, предаде Франс прес. Подобни критики бяха отправени към Тръмп след двете нападения през уикенда, в които бяха убити над 20 души.

"Неотдавнашните масови убийства нямат нищо общо с президента Тръмп", каза Тръмп в градините на Белия дом, преди да отлети за Дейтън в щата Охайо, където стана едно от двете масови убийства. После Тръмп ще отиде и в Ел Пасо в Тексас, където стана другото масово убийство.

Преди да замине за двата града Тръмп каза още, че иска да се направят по-строги проверките при закупуване на огнестрелни оръжия, допълва Ройтерс. Тръмп обаче допълни, че засега в САЩ няма "политически апетит" за забрана на автоматичните оръжия. Той прогнозира, че в Конгреса може да се осигури подкрепа за две мерки - затягане на проверките на купувачите на оръжия и гарантиране, че психически болни хора няма да носят оръжие. Но според Тръмп в Конгреса няма да има подкрепа за мярка за забрана на автоматичните оръжия.