Американският президент Доналд Тръмп призова днес конгресмените да одобрят законодателство, което ще изисква по-сериозни проверки на миналото на купувачи на огнестрелно оръжие. Искането на държавния глава идва след двете масови стрелби в Тексас и Охайо през уикенда, в които бяха убити 29 души.

Тръмп, който трябва да направи изказване в Белия дом по-късно днес, заяви в Туитър, че смъртта на жертвите не може да напразна и призова и двете партии да предприемат стъпки към затягане на контрола над продажбата на оръжие като свърза идеята си с имиграционната реформа.

"Републиканците и демократите трябва да се обединят и да одобрят строги проверки на миналото, вероятно съчетавайки това законодателство с крайно необходимата имиграционна реформа", написа Тръмп.

Американският президент Доналд Тръмп обвини и медиите, че допринасят "до голяма степен" за "гнева и яростта" в Съединените щати, като разпространяват "фалшиви новини", по повод двете масови стрелби в САЩ, предаде Франс прес.

"Медиите имат голяма отговорност за живота на хората и сигурността на нашата страна. Фалшивите новини до голяма степен допринесоха за гнева и яростта, които се натрупаха в продължение на много години", написа Тръмп в Туитър.

"Отразяването на информациите трябва да започне да бъде справедливо, балансирано и безпристрастно, в противен случай ужасяващите проблеми само ще се влошат", допълни той.

В събота двадесет и една годишен бял мъж, въоръжен с автомат, уби 20 души, сред които 6 мексиканци, близо до супермаркет в Ел Пасо в предполагаема расистка атака. Манифест, приписван на стрелеца и разпространил се в интернет, критикува "испанското нашествие в Тексас" и споменава за масовото убийство, извършено от бял супремасист в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия (51 убити, на 5 март).

Случаят в Ел Пасо е разглеждан като "вътрешен тероризъм", обявиха федералните власти.

Тринадесет часа по-късно друг бял мъж, на 24 години, вся ужас в Дейтън, щата Охайо, като уби 9 души за по-малко от минута. Сестра му е сред жертвите и засега неговите мотиви не са ясни.

След трагедията Тръмп нарече стрелбата в Ел Пасо "проява на мерзост", без да се разпростре върху предполагаемите мотиви на заподозрения. А републиканският кмет на Ел Пасо сведе трагедията в града си до акт на "неуравновесен и просто обсебен от дявола мъж".  Но дори за републиканците това обяснение не е достатъчно, отбелязва АФП.

Двата случая обаче потвърдиха опасенията на онези, за които "белият тероризъм" вече е основната заплаха, тегнеща над страната. Насред риданията се надигнаха гласове от двата политически лагера, за да призоват властите да вземат мерки срещу една опасност, която дълго време оставаше скрита в борбата срещу джихадистките атаки.

"Тук имаме два фактора, които се съчетават", каза кандидатът за президентската номинация на американските демократи Пийт Бутиджидж пред телевизия Фокс нюз. "От една страна, слабостта на политиките за регулиране на пазара на оръжия, а от друга, увеличаване на вътрешния тероризъм, вдъхновен от белия национализъм."

"Не можем да защитим Америка от тази заплаха, ако не сме готови да я назовем", заяви още младият кмет на Саут Бент, щата Индиана. "Правителството трябва да спре да твърди, че това се дължи само на случайността и че не може да направи нищо."

"Борбата срещу тероризма вече е приоритет, мисля, че тя трябва да включва и твърдо противопоставяне на белия тероризъм", написа в Туитър Джордж Прескот Буш - племенник на бившия президент Джордж Буш-младши. "Това е една реална и настояща заплаха", допълни той.

"Белият супремасизъм, както всички форми на тероризъм, е бич, който трябва да бъде унищожен", заяви в Туитър Иванка Тръмп, дъщерята на настоящия президент.