Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес в Белия дом, че всички американци трябва "да осъдят расизма, фанатизма и идеята за превъзходство на бялата раса" след масовите убийства в Тексас и Охайо. При тях загинаха 29 души, а десетки бяха ранени, предаде Ройтерс.

"Тези зловещи идеологии трябва да бъдат победени", каза Тръмп. "Омразата няма място в Америка. Омразата извращава ума, опустошава сърцето и поглъща душата", добави той.

Тръмп освен това определи последните масови убийства като "зли нападения". Той ги окачестви също като престъпления "срещу цялото човечество" и заяви, че омразата в обществото трябва да бъде заменена от единство, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп произнесе речта Белия дом днес, след убийствата в края на миналата седмица в Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо. Той нарече тези убийства "варварски кланета".

Тръмп характеризира нападателите като чудовищни индивиди с психически проблеми и се обяви за мерки за недопускане на подобни трагедии за напред.

В речта си, която беше обръщение към нацията, Тръмп се зарече, че "ще действа със спешна решителност", предаде ДПА.

Едно от предложенията му предвижда по-своевременна реакция на властите и мониторинг на онлайн пространството за послания с омраза.

Той призова и за въвеждането на законодателство, предвиждащо проверки на миналото на купувачите на огнестрелни оръжия, които да позволят потенциални извършители на тежки престъпления да бъдат установявани, преди да са ги извършили.

Президентът на САЩ обеща и промени в законодателството, отнасящо се до психичното здраве, за да не могат хора с психични разстройства да имат огнестрелни оръжия, и добави, че на извършителите на масови убийства трябва да бъдат налагани смъртни присъди.

"За тези, които извършват престъпления от омраза, и за масовите убийци трябва да има смъртна присъда".

Едно от предложенията му предвижда по-своевременна реакция на властите и мониторинг на онлайн пространството за послания с омраза.

Изказването на Тръмп се следеше внимателно от отчасти да се види дали как той ще заклейми действията на стрелецът в Ел Пасо. Нападателят се смята, че е автор на манифест, в който говори за "инвазия от латиноамериканци." Нападението му се разглежда като местен тероризъм.

Мотивът за стрелбата в Дейтън все още не е ясен, но демократите обвиниха президента и неговата риторика против имигрантите за нападението в Ел Пасо.

В неделя пред телевизия Ен Би Си кандидатът за номинация за президент на демократите Кори Букър заяви "Жънеш, каквото си посял и той пося семената на омразата в тази страна. Тази реколта от омраза и насилие, която виждаме сега е негова заслуга. Той е виновен".

Знае се, че президентът е описвал имигрантите като "нашественици" и е използвал обидни епитети по адрес на страни като Хаити и Ел Салвадор.Тръмп също е критикуван и за коментарите си след нападения, извършени от крайни националисти. При завършилите със смърт сблъсъци в Шарлътсвил през 2017 между крайнодесйни и антидискриминационни групи Тръмп обвини "и двете страни" за случилото се.

От друга страна, експерти, цитирани от АП, посочват, че при управлението на Тръмп има покачване в броя на групите, които проповядват омраза.

От Белия дом отричат действията на стрелецът в Ел Пасо да са отражение на риториката на Тръмп и уверяват, че президентът е опечален и в същото време гневен от случилото се. За телевизия Ей Би Си и.д. началник-щабовете Мик Мълвени заяви, че първият разговор, който Тръмп е провел е бил с главния прокурор, за да разбере как администрацията може да помогне да се предотвратят подобни трагедии в бъдеще.

Преди изказването си в понеделник Тръмп заяви в Туитър, че смъртта на жертвите не може да е напразна и се обърна към двете партии да предприемат стъпки към затягане на контрола над продажбата на оръжие.

Доминираната от демократите Камара на представителите гласува законопроект за контрол при носенето на оръжие, който включва промени при проверките при закупуване на оръжие, но мярката все още не е преминала през контролирания от републиканците Сенат.

В Туитър президентът намекна, че приемането на промени в законите за носене на оръжие може да бъде обвързано с имиграционната реформа, но не уточни как.

По време на изказването си в Белия Дом американският държавен глава не се изказа в подкрепа за разглежданите в Конгреса мерки за по-голям контрол при продажба на оръжие.