Полицията в Брюксел задържа днес около обяд мъж, скандиращ обвинения за корупция в Европейския съюз, който се заля с бензин и заплаши да се самозапали пред сградата на ЕК, преди пожарникарите и полицаите да се намесят и да го отведат, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Краткият протест приключи, когато мъжът бе съборен на земята от водните струи от шланговето, с които го заляха пожарникарите, а полицаите му отнеха бидона с бензин, който носеше, и му сложиха белезници. Той бе откаран с линейка.

Според полицейски източник, цитиран от Франс прес, задържаният е хърватин, който искал "да привлече вниманието на френския президент" Еманюел Макрон към семейните си проблеми.

Редът пред сградата Берлемон бързо беше възстановен, отбелязва АП и напомня, че мерките за сигурност около централата на ЕС са затегнати през последните години, особено след терористичните атаки в Брюксел от 2016 г., когато бе взривена бомба в метростанция близо до мястото на днешния протест, а при атентат на летището бяха убити 32-ма души.