Нов антиправителствен протест в Кишинев във вторник предизвика опасения за продължаване на вълненията, след като хиляди души излязоха по улиците на молдовската столица, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите издигнаха искания към новото прозападно правителство на президента Мая Санду да субсидира изцяло зимните сметки за електроенергия на гражданите и да не въвлича страната във война, съобщи БТА.

Днешният протест в Кишинев беше по инициатива на организация, наричаща се "Движение за народа" и подкрепяна от молдовската партия "Шор", която е проруски настроена и има 6 депутатски места в 101-членния парламент на страната.

Демонстрантите развяваха молдовски знамена и надуваха автомобилни клаксони. Мнозина издигнаха призиви президентът на страната да подаде оставка.

"Долу Мая Санду! Долу диктатурата!", скандираха те.

Десетки автобуси бяха докарали демонстранти от цялата страна, предизвиквайки временни задръствания.

Снимка: БТА

В Кишинев имаше засилено полицейско присъствие. Стотици молдовски полицаи проверяваха превозните средства, влизащи в столицата.

Снимка: БТА

Това е втората антиправителствена демонстрация в Кишинев за последните две седмици.

Протестът бе проведен на фона на все по-нарастващата загриженост от опитите да бъде дестабилизирана Молдова, която граничи с Украйна, отбелязва АП.

Снимка: БТА

Недоволството в Кишинев и вълненията срещу официалната власт идват и на фона на напрежението в Приднестровието, където и двете страни - и руската, и украинската, взаимно се обвиняват в подготовка на провокация.

Снимка: БТА