В Братислава са се събрали 40 000 души по данни на в. "СМЕ", което означава, че това е най-многолюдният протест след Нежната революция, довела до падането на комунизма в Чехословакия през 1989 година, предаде Франс прес.

Демонстрацията бе организирана след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, което шокира Словакия и имаше силен отзвук и в чужбина. Преди да бъде застрелян заедно с годеницата си, журналистът се е готвел да публикува статия за предполагаеми връзки между словашки политици и италиански бизнесмени, заподозрени във връзки с калабрийската мафия ндрангета.

Пуснаха арестуваните за убийството на журналиста Куцияк >>

Министър-председателят Фицо ръководи 5,4-милионната страна през 10 от последните 12 години и икономиката процъфтява, но протестиращите в столицата Братислава - които според словашката обществена телевизия наброяват до 50 000 души - скандираха днес "Стига толкова Фицо" и дрънчаха с ключове, също както бе при антикомунистическите демонстрации през 1989 г., предаде Ройтерс.

Демонстрантите в Братислава издигнаха плакати, някои от които бяха учтиви ("Моля, подайте оставка"), други - по-агресивни ("Фицо спи с мафията"), а трети - лаконични ("Тъжно ми е" или "Негодници"), съобщи Франс прес.

Вижте снимки >>

Подобни протести имаше в десетки словашки градове, но също и в съседна Чехия. Стотици хора, предимно словаци, протестираха днес следобед пред словашкото посолство в Прага, както и във втория по големина чешки град Бърно, съобщи агенция ЧТК.

Шествията са организирани от необвързани с политически партии активисти, които казват, че не желаят политици да правят изявления на техните протести, съобщи ДПА.

Преди седмица хиляди хора, включително 25 000 в Братислава, участваха в антикорупционни демонстрации и поискаха оставката на премиера от левицата и на вътрешния му министър Роберт Калиняк.

Политическата криза накара една от партиите от управляващата коалиция, "Мост-Хид", да обмисли излизане от правителството, ако Калиняк не подаде оставка. Ако партията вземе това решение, очаквано в понеделник вечерта, Словакия ще се ориентира към съставяне на правителство на малцинството или към предсрочни избори.

Опозиционни депутати започнаха да готвят вот на недоверие в сряда, а президентът Андрей Киска обвини правителството, че от години не обръща внимание на информациите на тайните служби за влиянието на италиански мафиотски организации в Словакия.