Промишлената зона на завод "Азот" в Северодонецк е преминала под пълен контрол на военните от непризнатата Луганска народна република и на руските части, съобщава "Известия", като се позовава на информацията на подполковника от тъй наречената Народна милиция на ЛНР - Андрей Марочко.

По думите му, все още е твърде вероятно в отделните съоръжения на завода да се укриват украински военни.

През деня от територията на химическото предприятие са били евакуирани 800 цивилни. Те са изведени от подземията на завода. Това съобщи и чеченският лидер Рамзан Кадиров, предаде ТАСС. "Международното летище също беше освободено", добави Кадиров.

Твърди се, че украински бойци са планирали да запалят една от сградите на завода, в чието подземие са се укривали 40 мирни граждани. Хората са изведени и чакат ред за евакуация, уточнява "Известия".

Част от цивилните разказаха пред РИА "Новости", че украинските бойци не са им разрешавали да излязат.

Ден по-рано, на 24 юни, въоръжените сили на Украйна и националната гвардия получиха заповед да напуснат Северодонецк. Медията припомня, че на 23 юни бойци от националистическото формирование "Айдар", които се намираха на територията на химическия завод, са изявили готовност да се предадат при условието, че бъде прекратен огънят.

Военните от ЛНР и РФ са влезли и в Лисичанск, съобщи още подполковник Андрей Марочко.

"В момента боевете вече се водят в градска среда", уточни той. И допълни, че е превзет завода за желатин.

Руските и проруските сепаратистки сили са влезли днес в град Лисичанск, в Източна Украйна, и по улиците на града се водят сега боеве, предаде и Франс прес.

Лисичанск е съседен на Северодонецк, а двата града са разделени от река Донец.

Новината за Лисичанск идва в момент, в който руските сили и техните съюзници спечелиха територии в последните дни в тази зона, която е сцена на ожесточени сблъсъци в последните седмици.

Същевременно кметът на Северодонецк Олександър Стрюк заяви, че руските сили са го окупирали напълно след седмици на сражения и бомбардировки, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Градът е сега под пълна окупация на Русия. Те се опитват да установят свой собствен ред. Доколкото ми е известно, те са назначили някакво командване", заяви Стрюк по националната телевизия.

По-рано днес беше съобщено, че руската авиация е обстрелвала района на Лвов и други части от Западна Украйна.

ИЗБРАНО