Проливни дъждове станаха повод за отмяна на традиционните религиозни шествия за Разпети петък в някои части от Испания, най-вече в южния град Севиля, предаде Франс прес.

За първи път от 2011 г. насам шестте среднощни шествия, които бележат кулминацията на Страстната седмица, са отменени поради лошото време в андалуския град. През 2020 г. и 2021 г. шествията не се провеждаха заради пандемията от COVID-19.

Процесиите продължават от полунощ до зори на Разпети петък и се организират от религиозни братства. Те привличат обичайно десетки хиляди богомолци и туристи от цял ​​свят.

Снимка: AP/БТА

Кадри, излъчени по испанската телевизия, показаха сега хора, които плачат и се прегръщат, след като са чули новината за отмяната на процесиите в последния момент.

Дъждът наложи отмяната и на шествията в Кадис (на югозапад) и в Сарагоса (на север), добавя БТА.

Испанската метеорологична агенция издаде предупреждения за 14 от 17-те региона на страната поради проливни дъждове, ветрове със скорост над 70 км/ч и бурно море.

Четирима души загинаха вчера при три инцидента на атлантическото и средиземноморското крайбрежие на Испания.

Въпреки това бурите са добра новина за страната, в която няколко региона, най-вече Андалусия и Каталуния (в северозападната част), страдат от продължително засушаване. Тези две области, които са най-гъсто населените в Испания, се подготвят да внасят вода с кораби, ако се наложи.

В Испания обичайно Страстната седмица се характеризира с десетки шествия, датиращи от Средновековието. По време на тях на специални подвижни платформи се поставят статуи на Исус и Дева Мария в човешки ръст.