Проливен дъжд наводни Венеция, превръщайки площад "Сан Марко" в езеро, съобщиха световните агенции. В почти цяла Италия има червен код заради обилните валежи.

Дървените платформи, които обикновено се поставят на главните проходи в ренесансовия град, не са достатъчни, за да осигурят безопасно преминаване по ниско разположения площад.

В ранния следобед приливната вълна в лагуната достигна 159 сантиметра. Според местните власти това означава, че над 70 процента от площта на историческия център на града е под вода. Туристите бяха евакуирани от прочутия площад "Сан Марко", а трафикът на водните таксита из града бе преустановен временно. В действие остана само транспортът до по-отдалечените острови. 

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро каза, че по дъното на лагуната са издигнати множество прегради, които да предотвратяват наводненията. Осъществяването на проекта се проточи дълго и бе белязано от преразходи и корупционни скандали, отбелязаха агенциите.

На 22 декември 1979 г. Венеция бе ударена от вълна от 166 см над нулевата отправна точка при Пунта дела Салуте при южния вход на Канале гранде и площада "Сан Марко". Но най-мащабният потоп, залял града е бил през 1966 г. - със 194 сантиметрова вълна.

Службите за гражданска защита са в непрестанна готовност в много части на Италия, където има проливни дъждове и силни ветрове. В южната област Калабрия един човек изчезна безследно, след като вчера лодката му се удари в пристан. Железопътният и автомобилният трафик през прохода Бренер към Австрия е временно спрян вчера и днес. Участъци от шосето Милано-Болоня са под вода. Превантивно са затворени училищата в много области, сред които северните Лигурия и Венето, както и в части от Абруцо и столицата Рим.

АП посочи, че проблемът с наводненията се утежнява поради занемарената поддръжка на речните корита в Италия.