Повече от 700 разследващи агенти и 150 испански полицаи участваха в крупна операция срещу наркотрафика в североизточната автономна испанска област Каталуния днес. При акцията бяха арестувани най-малко 55 души. В Туитър каталунската полиция посочи, че броят на арестуваните не е окончателен.

Обискирани са 40 апартамента, използвани от трафиканти на наркотици в центъра на Барселона, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, Тези жилища са били превърнати в места за продажба и консумация на хероин и други наркотици.

По време на операцията полицаите и агентите са били подкрепяни от хеликоптер, летящ над града.

Няколко улици в кварталите Бари готик и Равал в центъра на главния град на Каталуния бяха блокирани от полицейски камиони, докато въоръжени полицаи с маски охраняваха акцията.

Арестите са извършени пред очите на местните граждани и много туристи

Снимка: AP/БТА

Полицаи изнесоха от сградите кутии с дрога, пред очите на съседите и на туристи, които веднага започнаха да правят снимки, отбелязват агенциите.

Местните жители в двата квартала, предпочитани от туристи, от години се оплакват че празни апартаменти, станали собственост на банки и инвестиционни фондове след кризата с недвижими имоти през 2008 г., са използвани от наркотрафикантите.

Според местни хора, увеличаването на тези места, наречени "наркописос" (апартаменти за наркотици), е довело до увеличаване на кражбите от туристи и от местни търговци. Извършват ги наркомани, за да си набавят пари за дрога. През последните две години преди днешната операция властите са разтурили над 100 такива апартамента и са арестували 139 души, свързани с наркотрафик.

Наркотрафикантите използвали опразнените след кризата апартаменти

Снимка: AP/БТА

Местните жители негодуват и от всекидневния климат на насилие, предизвикан от напрежението между различните групировки на наркодилърите. Миналия месец нашумя видео, заснето квартал Равал: в него млад мъж заплашва с огромно мачете друг, паднал на земята.

Манюел Валс, бивш министър-председател на Франция и кандидат за кмет на Барселона, обяви борбата срещу престъпността за свой приоритет.