Русия, Великобритания, Китай, Франция и САЩ няма да подпишат Договора за забрана на ядрените оръжия, предаде ТАСС, цитирайки тяхно съвместно изявление на Първия комитет на 73-а сесия на Общото събрание на ООН, което беше публикувано днес на сайта на руското външно министерство.

"Няма да подкрепяме, подписваме или ратифицираме този договор. Договорът за забрана на ядрените оръжия няма да има задължителен характер за нашите страни и ние няма да приемем никакви изявления, че той има принос към развитието на международното право. Той не установява никакви нови стандарти или норми", се подчертава в документа.

"Призоваваме всички страни, които обмислят въпроса да подкрепят Договора за забрана на ядрените оръжия, да обмислят сериозно свързаните с него последствия за международните мир и сигурност", добавят петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Страните заемат твърда позиция, че най-добрият начин за постигане на свят без ядрени оръжия е "поетапен процес, отчитащ ситуацията в областта на международната сигурност". "Този проверен подход към ядреното разоръжаване даде осезаеми резултати, включително големи съкращения на световните арсенали на ядрено оръжие", се подчертава в документа.

Москва, Лондон, Пекин, Париж и Вашингтон смятат, че Договора за забрана на ядрените оръжия противоречи на Договора за неразпространението им и създава опасност от подкопаването му.

Договорът за забрана на ядрените оръжия не отчита ситуацията в областта на международната сигурност и регионалните предизвикателства и "изобщо не съдейства за повишаването на доверието и прозрачността между държавите, няма да доведе до унищожаването на нито едно ядрено оръжие".

Вместо това, Договорът за забрана на ядрените оръжия предизвиква разногласия в рамките на международните инструменти за неразпространение и разоръжаване, което може да затрудни още повече по-нататъшния напредък в областта на разоръжаването", се казва в изявлението на петте страни.