Висшият военен служител на САЩ в Южна Корея Пол Дж. ЛаКамера каза, че мисленето му се е променило относно възпирането на ядрените оръжия на Северна Корея. В миналото усилията бяха насочени към спиране на развитието на ядрените способности на Пхенян. Сега фокусът е върху това да се попречи на Ким Чен Ун да използва оръжията, казва четиризвездният генерал, който ръководи около 28 500 американски военни, разположени в Южна Корея, в интервю за "Уолстрийт Джърнъл".

Този месец САЩ и Южна Корея проведоха разширени годишни пролетни учения.  Броят на полевите учения е почти удвоен, както и участващите войски. Безпрецедентните 12 държави-членки на Командването на ООН участват, включително Франция, Канада и Филипините.

11-дневното обучение обхвана сухопътни, морски, въздушни, кибер и космически операции.

Вижте снимки >>

В свръхсекретен бункерен комплекс, построен под планина извън Сеул, генералът казва, че тренират сваляне на севернокорейски ракети, бомбардиране на цели и изстрелване на снаряди. Те имат за цел да отговорят на широк набор от потенциални заплахи от армията на Ким Чен Ун, уточнява ЛаКамера.

Снимка: АР/БТА

Старият от десетилетия военен бункер се нарича "Танго" - съкратено от Theatre Air Naval Ground Operations - и разполага с лабиринт от проходи. По време на учения американски и южнокорейски войници преминаха през голямото подземно съоръжение, което е проектирано да издържи на тактически ядрен удар.

Снимка: АР/БТА

Облечен в камуфлажна униформа, генералът, който е ръководил бойни части в Афганистан, Ирак и Сирия, стои в това, което би било основната командна и контролна зала за въоръжен конфликт със Северна Корея.

"Това е центърът, това е мозъкът", казва той. - "Това са хората, които правят цялата магия да се случва."

Снимка: АР/БТА

След като става бригаден генерал преди повече от десетилетие, ЛаКамера припомня надписа върху монета, която притежава тогава: "Адаптирай се или загини". Сега той често насърчава войските с думите "Готовността е нетрайна".

Снимка: АР/БТА

Наскоро Ким даде на служителите във Вашингтон и Сеул много причини да се подготвят за потенциален сблъсък. През последните дни ръководи севернокорейските артилерийски учения, насочени към Сеул, и фиктивното превземане на южнокорейски граничен пост, съобщават държавните медии.

Снимка: АР/БТА

Генерал Кан Шин Чул нарича оръжията на Северна Корея практична, очевидна и ясна заплаха. Южнокорейският четиризвезден генерал сравни контрастратегията с опит за постигане на безизходица в шаха.

"Това е метафора, но ние се опитваме да създадем ситуация, в която другата страна да не може да използва своите ядрени оръжия", каза Канг, заместник-генерален командир на Южна Корея и САЩ.

Снимка: АР/БТА

Командване на комбинираните сили, което ръководи войските на двете страни, има оперативен контрол над повече от 600 000 военнослужещи на активна служба от двете страни, плюс повече от 3,5 милиона южнокорейски резервисти. "Ако Северна Корея ни провокира, можем да бъдем по-силни и да ги покорим напълно", казва Канг.

Снимка: АР/БТА

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол, консерватор, който поддържа твърда линия със Севера, казва, че мирът се гради чрез сила и  обеща, че отговорът на Сеул на всяка провокация на Пхенян ще бъде многократно по-твърд.

Повишеното напрежение между двете Кореи надхвърли грубите думи. Всеки от тях през последните месеци изстреля шпионски сателити в космоса. През януари двете страни размениха едно след друго учения с бойни стрелби. Годишно междукорейско споразумение, което имаше за цел да смекчи военните вражди, беше разкъсано, в резултат на което граничните войници от двете страни отново носят оръжие.

Снимка: АР/БТА

Акцентът на Южна Корея върху непропорционалния отговор на всяка севернокорейска провокация поражда известна загриженост за САЩ, които може би не искат ограничена атака да ескалира в по-широк конфликт, каза Анкит Панда, старши сътрудник в програмата за ядрена политика във фондация "Карнеги" за международен мир. Определянето на това, което би могло да бъде приемлив отговор за всичЮн Сук Йолки сценарии, остава в процес на работа за Вашингтон и Сеул, добави той.

Командването има оперативен контрол над повече от 600 000 военнослужещи на активна служба от двете страни, плюс повече от 3,5 милиона южнокорейски резервисти. "Ако Северна Корея провокира, можем да бъдем по-силни и да ги покорим напълно", каза Канг.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол, консерватор, който поддържа твърда линия със Севера, казва, че мирът се гради чрез сила е обещава, че отговорът на Сеул на всяка провокация на Пхенян ще бъде многократно по-твърд.

Повишеното напрежение между двете Кореи надхвърля грубите думи. Всеки от тях през последните месеци изстреля шпионски сателити в космоса. През януари двете страни размениха едно след друго учения с бойни стрелби. Годишно междукорейско споразумение, което имаше за цел да смекчи военните вражди, беше разкъсано, в резултат на което граничните войници от двете страни отново носят оръжие.