Южна Корея и САЩ започнаха в понеделник мащабни съвместни военни учения, целящи подобряване на възпирането срещу ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея на фона на опасения, че Пхенян може да използва маневрите като претекст за провокации, предадоха Асошиейтед прес и Йонхап, цитирани от БТА.

Двете страни партньори ще отработват и противодействие на евентуални ядрени действия от страна на Северна Корея.

Очаква се годишното учение "Щит на свободата" да продължи 11 дни на фона на повишеното напрежение заради продължаващите демонстрации на сила от страна на Пхенян, включително артилерийски стрелби край западната морска граница и серия от ракетни изстрелвания. Пролетното учение е първото, след като през ноември Пхенян прекрати междукорейското военно споразумение от 2018 г., целящо да намали напрежението по границата, което породи опасения, че Северът може да организира провокативни военни демонстрации.

Южнокорейските и американските военни заявиха, че ученията са насочени към подобряване на съвместните им отбранителни способности и добавиха, че то ще се съсредоточи върху операции, в които се използват различни клонове войски, като ще се задействат сухопътни, морски, въздушни, кибернетични и космически средства. 

Пхенян отдавна осъжда военните учения на съюзниците като репетиции за нашествие срещу него и има опит в провеждането на ракетни изстрелвания в знак на протест срещу такива учения, въпреки че Сеул и Вашингтон твърдят, че подобни учения имат чисто отбранителен характер.