Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че страната няма да се поколебае да използва цялата си военна мощ, за да унищожи враговете, ако някой от тях използва сила срещу нея, съобщиха държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Ким направи коментарите по време на посещение в Министерството на отбраната вчера, по повод годишнината от създаването на севернокорейската армия. Той призова войниците да отстояват идеологията на управляващата Корейска трудова партия и да защитават страната с цената на живота си, съобщи информационна агенция КЦТА, цитирана от БТА.

"Ако враговете се опитат да използват сила срещу нашата страна, ние ще вземем смелото решение да променим историята и без колебание ще използваме цялата си свръхсила, за да ги унищожим", цитира думите му севернокорейската медия.

Ким отново повтори клетвата си никога да не води диалог или преговори с Южна Корея, която според него е "враг номер 1" на страната му, и заяви, че политиката на силна военна готовност е единственият начин да се осигури мир и сигурност за Северна Корея.

На голяма среща на управляващата партия в края на 2023 г. Ким заяви, че мирното обединение е невъзможно и страната му прави промяна в политиката си по отношение на Юга, което е сериозна промяна в отношенията ѝ със Сеул, припомня Ройтерс.

В статията на КЦТА се казва, че Ким е направил посещението в министерството на отбраната заедно със своята "уважавана дъщеря", което означава, че е бил придружен от дъщеря си Джу-е, която според анализаторите се очаква да играе евентуална бъдеща роля в ръководството на страната.

Северна Корея отбелязва създаването на своята армия на 8 февруари, а миналата година проведе голям военен парад в полунощ, на който показа най-големите си междуконтинентални балистични ракети. Държавните медии не споменават за подобно мащабно събитие тази година, но съобщават, че в Министерството на отбраната е имало парад на почетния караул за Ким и че той е присъствал на банкет с военни командири и войници по случай годишнината, отбелязва Ройтерс.